GRUPO PLAZA

reconeixement sobre la feina Prèvia

Europa premia la investigació que Cultura va dur a terme sobre la façana de la basílica de Morella

21/05/2019 - 

CASTELLÓ. El treball d'investigació previ a la restauració que ha realitzat l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) en la portada dels Apòstols de la basílica arxiprestal de Morella ha rebut una menció especial del jurat dels Premis Europa Nostra, entitat que reconeix i fomenta les millors pràctiques relacionades amb la conservació del patrimoni, la seua gestió, investigació, educació i comunicació.

El jurat dels d'aquests premis, presidits per Etienne Poncelet, en la categoria d'investigació, ha volgut reconéixer el projecte Estudis previs i investigació de la metodologia d'intervenció de la portada dels Apòstols de l'església col·legial de Santa Maria la Major de Morella com un exemple "excel·lent" d'investigació prèvia en intervenció de conservació de la pedra policromada. Aquesta restauració és un projecte de la Generalitat en col·laboració amb l'Ajuntament de Morella i l'Arquebisbat de Tortosa.

La portada dels Apòstols de Morella té una façana policromada gòtica, ampliada en el segle XVI ja en estil renaixentista i és un dels pocs exemples en pedra policromada que queden a Europa. En conseqüència, hi ha una carència de coneixement relacionat amb les metodologies i materials que s'empraven per elaborar-la; és per això que el seu estudi, conservació i difusió han sigut una prioritat en el disseny i desenvolupament del projecte. 

Així, el treball es va dividir en quatre fases: estudi dels materials presents en la façana, tècnica d'execució i estat de conservació; desenvolupament d'un protocol d'intervenció; optimització del protocol d'intervenció mitjançant els ajustos finals 'in situ'; i digitalització 3D i difusió dels estudis previs i del procés intervenció. Cal destacar l'extensió i l'exhaustivitat dels treballs de cada una de les fases, duts a terme per un equip humà multidisciplinari procedent de diferents institucions nacionals i europees punteres en els seus respectius camps d'investigació en conservació del patrimoni.

El consorci liderat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), compost pel National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania) l'Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH, Espanya), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya), el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya) i la Conservation Technologies Division of Elengroup (El.En. S.p.A., Itàlia) ha donat lloc a un grup de treball ben equilibrat i interdisciplinari, en què cada institució ha aportat el seu coneixement i la seua experiència, sense els quals no hauria sigut possible el desenvolupament d'aquest projecte.

Tots els premis i mencions especials seran registrats en la publicació dels premis, que s'editarà amb motiu de la cerimònia de lliurament dels Premis del Patrimoni Europeu, que se celebrarà a París el 29 d'octubre d'enguany, i seran difosos a través de la pàgina web i xarxes socials d'Europa Nostra.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas