Hoy es 14 de octubre
GRUPO PLAZA

LA COMISSIÓ CÍVICA D’ALACANT PATROCINA l'EXPOSICIÓ

La sala El Cub del MUA ret homenatge a Miguel Hernández en format 75x75

15/10/2017 - 

ALACANT. L’any 2017 es compleixen 75 anys de la mort del poeta i dramaturg oriolà Miguel Hernández, i, amb aquest motiu, la Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha programat diferents activitats commemoratives entre les quals s’inclou l’exposició "Homenatge a Miguel Hernández 75x75”. La mostra s’inaugura demà dimecres 11 d’octubre, a les 19 hores, al Museu de la Universitat d’Alacant (sala El Cub) i romandrà oberta al públic fins al 19 de novembre. El vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i la comissària de l’exposició, Carmen Jorques, han inaugurat aquesta exposició dedicada a Miguel Hernández, el seu temps i el seu llegat.

Els organitzadors afirmen que “els poemes i els textos de Miguel Hernández han sigut els principals catalitzadors creatius de les propostes i, a la unitat temàtica s’afig la unitat de format, 75 per 75 cm”. La comissió cívica també destaca la diversitat d’aquesta proposta expositiva, ja que es tracta d’una mostra conjunta del treball de molts artistes que no solament acull diferents vessants de les Arts Plàstiques (pintura, escultura, ceràmica, infografia, fotografia, vídeo art, etc.), sinó que també incorpora diversitat de suports, tècniques, estils, trajectòries professionals i propostes. Paka Barrachina, Pepe Azorín, Dolores Balsalobre, Adriano Carrillo, Francisco Calvo, Artur Heras, María Chana, Joan Castejón, Dionisio Gázquez, Aurelia Masanet, Eduardo Lastres, Antoni Miró, Gerlinde Nebauer, Vicente Rodes, Carmen Michavila o Eduardo Zafra són una xicoteta mostra dels 130 autores i autors presents en aquesta exposició. 

A més de la unitat temàtica i la diversitat, caracteritzen aquesta exposició el caràcter didàctic (cada obra s’acompanya d’un text que explicita aquests "catalitzadors", com també textos i poemes de Miguel Hernández que proporcionen algunes “claus interpretatives”) la implicació ciutadana (participen artistes, poetes, crítics d’art, historiadors, correctors lingüístics, traductors, escriptors, autoritats i estaments), i el caràcter itinerant d’aquesta (les obres s’han cedit a la Comissió Cívica per a la seua exhibició durant l’any hernandià 2017 en diferents espais de la Comunitat Valenciana).

El recorregut expositiu es planteja a través de tres zones diferenciades: L’Exposició consta de tres zones:

1) ZONA DOCUMENTAL 

a) Sis panells sobre l’època, vida i obra de Miguel Hernández, elaborats amb la col·laboració de la UA. 

b) Dues vitrines que inclouen llibres i documentació gràfica al·lusius a les activitats i projectes realitzats per la Comissió Cívica sobre Miguel Hernández. 

c) La “raó crítica”, que integren dotze cartells amb reflexions d’escriptors, poetes, periodistes, crítics, acadèmics i artistes sobre Miguel Hernández, Art i Societat.

2) ZONA EXPOSICIÓ A 

És una referència retrospectiva a l’Exposició celebrada en 1992, amb motiu del 50 aniversari de la mort de Miguel Hernández. Inclou gravats calcogràfics i documents artístics d’alguns artistes participants en l’Exposició 50x50.

3) ZONA EXPOSICIÓ B 

Inclou els treballs de 130 artistes plàstics, amb obra nova original. A cada obra li acompanya el seu text d’ancoratge. Zona Central (Escultures) Distribuïdes en la part central sobre peanyes. 

Fa més d’una dècada que es va constituir la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Els integrants d’aquesta, organitzacions polítiques i sindicals, entitats cíviques i ciutadans a títol personal, van decidir impulsar la seua activitat plenament convençuts que la democràcia no es pot construir sobre l’oblit. Per aquest motiu, un dels primers objectius va ser identificar, fer visibles i posar en valor els "llocs de la memòria democràtica de la ciutat". Una ciutat que va tenir un protagonisme indiscutible en els dies finals de la Guerra Civil, quan el port va representar l’última esperança per als defensors de la República, assetjada pels rebels que s’havien alçat en armes contra el legítim govern republicà.

Des d’aleshores fins a avui, la Comissió ha desenvolupat nombroses activitats i ha impulsat actuacions administratives i jurídiques que han instat els tribunals a anul·lar la condemna a mort del poeta Miguel Hernández, com també les sentències dictades pels consells de guerra franquistes.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas