GRUPO PLAZA

MAR I MUNTANYA / OPINIÓN

Recuperar gastronomia: l'arròs Bombó de Pego

21/03/2017 - 

Que Pego és zona arrossera tothom ho sap però el que molts desconeixien és que no fa tant a la marjal de Pego-Oliva s'ha recuperat una varietat autòctona de gran qualitat que es va perdre fa gairebé mig segle i que es diu arròs Bombó. La primera collita es va aconseguir el passat mes d'octubre, i a mitjans de març, tot just en època de Falles, es va aprofitar per presentar el projecte al si del seu poble en un jornada popular de paelles on participaren unes 1.500 persones. Va ser el primer tast massiu d'aquesta varietat autòctona d'arròs, de gra redó i nacrat, i una miqueta més xicotet que el Bomba.

Aquesta lloable iniciativa per tal de recuperar aquest producte gastronòmic i de qualitat, únic a la Marina Alta, ha sigut cosa de l'empresa arrossera Pego Natura, que ha comptat amb el suport del projecte 'Dénia-Marina Alta Tastinglife'. És a dir, que forma part de les accions de Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco. De fet es vol reintroduir en els mercats i les cuines de cases i restaurants, afavorint així una major presència dels productes locals a la Marina Alta. L'objectiu és conservar, recuperar i fomentar aquesta varietat tradicional, que resulta especialment idònea en l'elaboració d'arrossos melosos, ja que té una una capacitat especial per absorbir el brou i el sabor, així com una major resistència a la cocció.

Val a dir que, malgrat que l'arròs més conegut a la comarca és el Bomba -és el que tots fem servir per fer els arrossos i paelles- la varietat bombó anys enrere va arribar a ser la més habitual a la marjal de Pego-Oliva, tot i que va acabar extingint-se a la dècada dels 70 a ran de la seva alta sensibilitat als pesticides. També va contribuir el canvi de model econòmic, del camp al turisme, el minifundisme extés al Parc Natural, i la competència amb d'altra varietat més productiva i barata -arròs Bomba-.

Un dia abans del certamen de paelles va tenir lloc també a Pego la celebració de les jornades sobre l'arròs bombó on els productors van demanar la creació d'un distintiu de qualitat lligat a Dénia-Marina Ciutat Creativa de la Gastronomia que puga conferir-li al producte un plus més de qualitat. També s'explicà el complex procés de recuperació d'aquest tipus de varietat més ecològica on han participat entre d'altres, la Universitat Politècnica de València a l'Invat.tur, l'Ajuntament de Pego, la Diputació d'Alacant o sindicats agraris com Asaja. Per la seva banda, el cuiner pegolí Sergi Martínez, que forma part de l'equip del xef Martín Berasategui, va detallar les virtuts culinàries d'aquest arròs. I el gerent de la Denominació d'Origen Arròs de València, Santos Ruiz, anuncià la incorporació immediata d'aquesta varietat a la DO Arròs de València. D'altra via oberta és la intenció d'aconseguir una marca pròpia del Parc Natural de la Marjal.

Altre cop tornem a les arrels. Positivant conceptes com Territori i Sostenibilitat.  Afegint un plus de qualitat i memòria ancestral. Fent comarca. Posant en vàlua el sector agroalimentari que forma part de la nostra cultura com a poble llaurador. Recuperant varietats tradicionals i fins i tot receptes que estan a punt de perdre's. Honorant el que feien els nostres avantpassats. Parlem d’incentivar i potenciar diferents eines de creixement econòmic i cultural que permeten recuperar dia a dia la nostra autoestima i apostar també pel Turisme de Qualitat. La clau està en redescubrir-nos per innovar.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme