CASTELLÓ. "Mentre la música seguisca estant allí, i mentre la gent la compre, tot va bé. Quan deixen de comprar els nostres discs, aleshores diré adéu i faré una altra cosa, tal volta em torne stripper", deia un Freddie Mercury desconeixedor de quin seria el seu fatídic destí, però també del llegat inesborrable que anava a deixar. Tampoc les bandes que esmentarem a continuació s'acomiaden de la música perquè no venguen discs. En efecte, aquests deixaren de ser, des de fa un temps, el principal motor del sector. Les bandes avui viuen principalment de singles, gires i merchandising. Per això el que fa que molts artistes abandonen la música, almenys temporalment, és el desgast que comporta compaginar aquesta amb altres treballs. Les seues cançons no els donen per a subsistir i el sobreesforç per tocar es veu minvat amb els anys. Siga com siga, tan necessari és rebre amb els braços oberts a qui vénen, com acomiadar als que se'n van. Abans de l'aplegada de 2020, repassem 10 bandes que han deixat de sonar en aquest 2019 i d'altres que ho faran en els pròxims mesos.
La música que va deixar de sonar en 2019
Aconseguit el primer lustre de vida, Zoo volia un descans que, "si tot va bé", conclourà en 2021. Però, fins que aplegue aquesta data, la banda valenciana ha tancat la seua oficia, el seu local d'assajos, les seues xarxes socials i la persiana, perquè -com diuen al seu comiat oficial- ara es disposen bàsicament a viure, "que no és poca cosa". Han estat cinc anys "amb moltes nits d'insomni i moltes vesprades de treball costant". Tant que els artistes esmenten que fins i tot han perdut, una miqueta, el contacte amb el carrer. Eixe mateix espai des d'on han recorregut tot el País Valencià. En efecte, els de Gandia li donen al 'pause' després d'una extensa gira d'acomiadament que ha sigut reconeguda com la millor del 2019, segons els Premis Carles Santos de la Música Valenciana. Una fita que és suma a les moltes d'aquest grup que ha aconseguit, entre altres, dur la nostra llengua en un tour fins al Japó.
"Breve pero intensa" podria ser la cita amb la qual resumir la trajectòria d'Els Jóvens. En aquest cas, els alacantins s'han acomiadat recentment dels escenaris després de posar en marxa el seu projecte musical en febrer del 2018. Segons afirmaven aleshores els mateixos components, el seu propòsit era incorporar la música i cultura popular valenciana -de bandes com Al Tall- a la seua visió de concebre el món. Una proposta que feia encaixar sense fissures la tradició i el pop. Tant de bo, sols tenien preparades cançons per a un disc i, com deien a aquest mateix mitjà mesos enrere, no els agrada "allargar les coses més del que toca". Per tant, sols els queda desarmar-se. "Ara mateixa no tenim prou material per a fer un altre bon disc i no tornarem mai si no ho aconseguim", concloïen Els Jóvens.
Des de l'escena local, aquest 2019 han dit adéu Conducta Impropia. Tan sols mig any després de llançar el seu nou treball, Asimétrico, la banda de Borriana posava fi a set anys de recorregut, el passat mes de setembre, després d'un temps sense donar cap mena de notícia. "Aquest projecte ens ha dut més enllà d'on ens vam proposar al principi i ara no li podem dedicar el temps que necessita per a seguir creixent", asseguraven els músics al seu perfil de Facebook després de fer pública la notícia. Amb dos discs i una trentena de concerts, l'agrupació es caracteritzava per combinar el rock i el funk amb melodies actuals. I juntament amb ells, també es va retirar en aquest setembre Pánico Sin Fronteras, banda de Castelló activa des de 2013. Si bé no han contat durant la seua existència amb molta promoció, a l'escena local eren reconeguts pels seus concerts d'un punk 'fotudament' rock.
Així mateix, si obrim el ventall nacional, avui mateix s'acomiaden des del Festivern, els sevillans Narco. La banda de rap metall es dóna un break després de la polèmica baixa del seu vocalista i membre fundador, Vikingo MD. Fou en juny quan el músic anunciava que havia sigut expulsat del grup, després d'una sèrie d'episodis de mal gust amb la resta de components. Per la seua part, l'agrupació va reaccionar ràpidament i va sumar un substitut per a poder concloure la gira que tenien programada per al 2019. Ara bé, finalitzat el tour, la formació es donarà un respir per a replantejar el seu futur. Cal recordar que aquesta formació es va originar en 1996 al districte obrer de La Macarena, amb unes lletres que parlaven, clar està, del narcotràfic, però també del seu rebuig a les autoritats o a la religió.
D'altra banda, Los Ganglios tancava files en agost després d'una dècada fent música des de Badajoz. A més, la banda -que assegurava que es retirava per motius personals- cancel·lava 'in extremis' tots els concerts que tenien prevists per a l'any. Molts fans sentenciaren el seu com el comiat "fet amb més desgana de la història". Però, cal posar en relleu el to irònic i humorístic d'aquesta agrupació que brillava per mesclar el punk i el techno.
La música que baixa el teló en 2020
Malauradament no seran tots els finals que deixarà en la seua memòria el 2020, però aquest canvi de número ja ve carregat de grans gires banyades de nostàlgia. Barón Rojo deixa enrere 40 anys de música amb un tour d'acomiadament que passarà per la Sala Opal de Castelló el pròxim 31 de gener. El grup de heavy diu adéu i ho fa per a sempre, després d'una brutal trajectòria on han fet concerts, de forma totalment ininterrompuda, durant quatre dècades. "Parem perquè és millor acomiadar-se quan encara estem plens de facultats i no esperar que t'aplegue una jubilació forçosa", asseguraven llavors els germans Castro.
Sonada està sent també la separació d'Extremoduro. La música de la banda, que no falta en les festes de quasi cap poble valencià, ressonara amb força en 2020 amb motiu dels últims concerts que protagonitzaran conjuntament Robe Iniesta i Iñaki 'Uoho'. "Les cançons poden ser eternes, els grups no", sentenciava el vocalista del grup, qui deixa la porta un pelin oberta a col·laboracions futures, tot i que no és la idea actual. Entre les vuit ciutats escollides per al gran final, València acull dues actuacions el 15 i 16 de maig. I seguint aquesta mateixa filosofia, els estatunidencs Kiss es retiren després de 47 anys de carrera amb la gira 'The End Of The Road World Tour'. En aquest cas, el recinte escollit és el WiZink Center de Madrid.
Un acomiadament atípic és el de Txarango que abandonen els escenaris amb la publicació d'un nou àlbum en la primavera de 2020. A més, també serà original el seu format. I és que la popular banda recorrerà diferents escenaris catalans baix la carpa del seu propi circ, com si fóra un "xicotet festival ambulant". Després, la formació posarà punt final a la seua carrera musical.