Hoy es 11 de diciembre
GRUPO PLAZA

La radiotelevisió autonòmica organitza MeteoCom en CaixaForum el17 i 18 de novembre

À Punt impulsa un pacte estatal de televisions contra el canvi climàtic

26/10/2022 - 

VALÈNCIA. À Punt impulsa un pacte estatal de cadenes de televisió contra el canvi climàtic. La radiotelevisió pública valenciana organitza a València el Foro Nacional de Meteorología y Comunicación del Cambio Climático (MeteoCom) i reuneix per primera vegada els meteoròlegs de les televisions públiques i privades de tot Espanya. La trobada se celebrarà al Caixaforum València els dies 17 i 18 de novembre i s’ha presentat hui amb motiu del Dia Internacional contra el Canvi Climàtic.

Durant dues jornades, experts i expertes en canvi climàtic i les meteoròlogues i meteoròlegs més populars de cadenes nacionals, autonòmiques i locals debatran sobre el repte que suposa informar de la nova realitat climàtica.

L'objectiu del MeteoCom és aconseguir el compromís de totes les cadenes de televisió espanyoles per a potenciar l'espai dedicat al temps com a vehicle de sensibilització ciutadana contra el canvi climàtic. La informació meteorològica té un gran poder de conscienciació i en els últims anys ha anat incrementant el seu protagonisme, la duració i l’audiència, donat el creixent interés dels ciutadans per conéixer les previsions.

Les dones i homes del temps de totes les cadenes

Totes les televisions generalistes d'Espanya tindran representació en el fòrum MeteoCom, organitzat per À Punt: RTVE, La Sexta, Antena 3, Tele 5, les dotze cadenes autonòmiques que conformen la Forta (TV3, TVG, CMM-La Mancha TV, IB3, Canal Sud, Telemadrid, EiTB, RTV Canarias, Canal 7 Región de Murcia, RTP Asturias i À Punt). Estaran també d’altres autonòmiques privades com La 8 Mediterráneo.

Mónica López (TVE), Mercedes Martín (Antena 3), Isabel Zubiaurre (La Sexta), Carmen Corazzini (Tele 5) i Mario Picazo són algunes de les cares més conegudes dels espais dedicats al temps en els informatius, i participaran en el MeteoCom. Les taules redones seran moderades per Lluís Obiols i Joan Carles Fortea, tots dos meteoròlegs d'À Punt.

Investigadors, experts d'Aemet i divulgadors destacats

El Foro Nacional de Meteorología y Comunicación del Cambio Climático comptarà amb ponències d'investigadors com José Ángel Núñez, el responsable de Climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat Valenciana. També participaran en la trobada destacats experts com Peio Oria, delegat d’Aemet a Navarra; Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d'Alacant o Samira Khodayar, directora del grup de Meteorologia i Climatologia del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

Els divulgadors José Miguel Viñas i Andreu Escrivà, autors de llibres emblemàtics com Nuestro reto climático: Todavía estamos a tiempo de saldar nuestra deuda con el mundo y construir un futuro o I ara jo què faig? Com véncer la culpa climàtica i passar a l’acció, respectivament, aportaran propostes concretes per a fer front a l’emergència climàtica.

Per al director general d'À Punt, Alfred Costa, “és un repte reunir a València totes les televisions generalistes i autonòmiques d'Espanya i suposa una gran responsabilitat impulsar en aquest fòrum un compromís conjunt, a través dels nostres espais de meteorologia, per a aconseguir una major conscienciació ciutadana en matèria de medi ambient i canvi climàtic”.

La cap de la secció de Meteorologia d'À Punt, Victòria Rosselló, destaca que la comunicació davant del canvi climàtic suposa un desafiament que cal abordar entre els investigadors, comunicadors mediambientals i meteoròlegs, i això fins ara no s'havia escenificat. “Tenim una problemàtica comuna i el fet de decidir com explicar la nova realitat climàtica en els nostres espais meteorològics pot contribuir a lluitar contra el canvi climàtic”, remarca.

D’altra banda, Beatriz Domínguez, responsable de Qualitat i Medi Ambient de l’Oceanogràfic València, principal patrocinador del MeteoCom, assenyala que ens trobem en un moment d'emergència climàtica que “també repercuteix en la desaparició de moltes espècies terrestres i marines i, encara que comencem a ser-ne conscients, queda molta faena per fer. Per això, és molt important que es faça aquest fòrum, per a transmetre el missatge que tots i cadascun de nosaltres tenim el gran repte de tractar de revertir aquesta emergència climàtica, que ja està repercutint en el nostre dia a dia”.

Domínguez recorda també que “des que va nàixer l’Oceanogràfic el 2003, i amb la seua Fundació el 2015, tenim el gran compromís de convertir-nos en una institució que no solament mostra una gran diversitat d'espècies, sinó també transmet la necessitat de conservar-les, estudiar-les i divulgar-les”.

Iberdrola, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica són patrocinadors també del Foro Nacional de Meterología y Comunicación del Cambio Climático. Les empreses col·laboradores són l'Hotel Balneario Las Arenas, CaixaForum i el restaurant El Racó.

Per la seua banda, dos associacions han col·laborat en l’elecció dels ponents i les temàtiques proposades a debat. És el cas de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), i l’Associació de Comunicadors de Meteorologia (ACOMET) mentre que l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental (APIA) donarà suport de prescripció i difusió de l’event a tot Espanya.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas