GRUPO PLAZA

presentació el 4 de juliol

Abelardo Muñoz publica 'Chaflán', les històries urbanes d'una València que "desapareix"  

2/07/2018 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà aquest dimecres 4 de juliol, a les 19:00 hores, el llibre Chaflán, una recopilació de cròniques i d'articles d'Abelardo Muñoz publicats entre 2013 i 2016 en la Cartelera Turia en les seccions 'Perdidos en la gran ciudad' o 'Cualquier día en cualquier esquina'. La presentació tindrà lloc en el saló d’actes del Col·legi Major Rector Peseti i comptarà amb la participació de Vicente Vergara, director de la Turia, i d’Emili Piera, director de Papers de Premsa del Magnànim, col·lecció en la qual s'ha publicat.

El volum, prologat pel periodista Rafael Ballester Añón ja es pot adquirir a les llibreries i també en online. Papers de Premsa és una de les col·leccions més actives en la nova etapa del Magnànim i en ella s'han publicat recentment Sin dios y sin diablo, de Joan Garí; a més de Notes d'un desficiós, de Joan Fuster; La inteligencia a sus pies, de José Vicente Aleixandre i Crónicas de la transición valenciana (1972-1985), de Jaime Millás.

Als articles de Muñoz, tot i que estan escrits i publicats en la segona dècada del segle XXI, es respira la nostàlgia d'una València, la dels anys vuitanta del segle XX, ja desapareguda, que l'autor, en paraules de Ballester Añón, "visualitza com la modalitat vernacla de la llegenda sentimental, literària i dissoluta del Tànger dels anys cinquanta". Els relats, agrupats seguint un criteri espacial (ciutat, suburbis, personatges singulars, interiors, transports...) constitueixen una mena de descripció etnogràfica de l'entorn, ja siguen els barris cèntrics (el Carme, Russafa...) o altres més perifèrics i suburbials, en els quals l'autor demostra posseir, continua Ballester Añón, "un refinat olfacte per a la germania suburbial i pels xicotets tresors col·loquials" (històries del barri, del carrer, del veïnat, de pati interior, personatges apalancats a la barra del bar o habitants de la rotonda d'un polígon industrial) que descriu amb "un estil bipolar que passa de l'aclaparadora intensitat narrativa al doctrinal confortatiu, del lirisme més assilvestrat a un agit prop edificant".

Abelardo Muñoz (València, 1952) és escriptor i periodista. Va començar la seua carrera com a articulista de la cartellera Qué y Dónde en 1978 i des d'aquella data ha continuat publicant columnes, articles i reportatges en la premsa local i estatal: El País, La Vanguardia, Interviú, El Temps, Levante-EMV..., a més d’assidu col·laborador amb columnes literàries en la Cartelera Turia des dels anys vuitanta del segle XX. Com a escriptor ha publicat El baile de los malditos, sobre cine independent valencià (1999); la biografia publicada pel Magnànim Joaquín Sorolla, viajero a la luz (1998); els llibres de relats Valencia sumergida (1987), Gas ciudad (2010) o Hotel Continental (2016), el thriller Macabro (2011) i, més recentment, Exilio atlántico (2018).


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas