GRUPO PLAZA

Els impostos es mantindran congelats per al pròxim any

Alzira aprova un pressupost de 41 milions d'euros per a 2021

1/12/2020 - 

VALÈNCIA. Alzira ja compta amb uns nous pressupostos per al 2021. L'equip de govern municipal, format per Compromís i el PSPV-PSOE ha aprovat uns comptes generals que superen els 41 milions d'euros, concretament 41.030.542,04 euros, per al pròxim exercici. Aquesta xifra representa un increment de 758.000 euros respecte de 2020, és a dir, un 1,88 %. El document ha tirat endavant tot i els vots en contra dels grups de l'oposició: PP, Ciudadanos i Vox.

En el marc de la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19, el govern local ha establit com a "pilars fonamentals" d'aquests comptes la igualtat i les polítiques inclusives, el forment de l'ocupació i l'educació i la cultura. En aquest sentit, la primera de les tres àrees està dotada amb 5,8 milions d'euros, 350.000 euros més que l'any anterior. Entre les accions que contempla aquesta partida, destaca l'augment del personal per a l'atenció domiciliaria fins a les 14 persones, les ajudes a la pobresa energètica amb 100.000 euros i les ajudes assistencials, amb 170.000 euros.

Aquesta àrea també preveu inversions de la Generalitat Valenciana en matèria de residències de persones majors amb una aportació de 2,8 milions d'euros, així com 318.000 euros per als centres de dia, i 923.000 euros per a serveis socials i dependència. A més, el consistori manté la col·laboració amb ONG's com Creu Roja i Cáritas o amb fundacions com Novaterra. "El pressupost està preparat per a poder fer front a la incertesa de futur determinada per la pandèmia, però també per a poder recuperar a partir de la segona meitat de l'any, si és possible, la vitalitat de la ciutat", ha assenyalat Diego Gómez, alcalde de la ciutat.


Un altre dels puntals dels comptes per a 2021, segons l'equip de govern, ha estat el foment de l'ocupació amb distints plans com ara el Pla d'Ocupació Social Covid-19 dotat amb 378.000 euros. Finalment, la partida d'educació contempla beques d'estudi per valor de 140.000 euros, ajudes al transport amb 20.000 euros i 15.000 euros per a la normalització lingüística.

Pel que fa a la partida de cultura comptarà amb tres milions d'euros entre els quals destaquen la programació cultural de 2021, amb 140.000 euros per mantenir activitats com els Premis Literaris Ciutat d'Alzira o el Nou d'Octubre per al pròxim any. Mentre que la dotació de l'àrea de festes disminuirà 118.000 euros respecte dels pressupostos anteriors i disposarà de 747.000 euros. D'aquesta manera, les festes patronals de Sant Bernat es reduiran 30.000 euros fins a arribar als 200.000 euros. "L'any 2020 ha estat un dels anys més complicats per a la gestió pressupostària des del 82. I sabem que ens venen anys durs econòmicament", ha admés Gómez.

 

A l'espera dels romanents

Pel que fa a les inversions previstes per al pròxim exercici, els pressupostos elaborats per l'executiu municipal contemplen destinar 1,7 milions d'euros, és a dir, un 6,15% més que l'any anterior. Aquesta xifra correspon a les actuacions finançades per la Diputació de València i la Generalitat Valenciana. És el cas de les obres al Gran Teatre que comptarà amb 330.000 euros de l'administració provincial.

Amb tot, l'equip de govern ha deixat oberta la partida d'inversions a l'espera que s'aixequen les restriccions pressupostàries i puguen disposar dels romanents dels anys 2019 i 2020, així com els previstos per a 2021. "No sabem encara quina quantitat d'inversions podrem fer amb els romanents, però seran plurianuals, és a dir, per a tota la legislatura", ha especificat Gómez.

"Aquest pressupost està preparat, amb partides obertes per a dotar-les del corresponent crèdit segons l'evolució econòmica de l'exercici i a més amb la possibilitat de finançament per a inversions a càrrec del romanent de tresoreria, que quedaria lliure a partir de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat", ha afegit Albert Furió, regidor d'Hisenda.

Impostos congelats i reducció del deute

Al capítol d'ingressos l'executiu municipal ha assegurat que no s'augmentaran els impostos directes, és a dir, l'IBI, l'Impost sobre vehicles o l'Impost sobre Activitats Econòmiques, per al pròxim exercici. Malgrat aquesta congelació de la pressió fiscal, l'administració local té previst recaptar 18,9 milions d'impostos directes, ja que es tracta de la principal font de finançament als comptes municipals.

Pel que fa a les transferències corrents, el consistori preveu ingressar 15,8 milions d'euros, 10 d'ells per part de la participació en els tributs de l'estat, altres 600.000 euros per part de la Diputació de València, i 451.000 euros per part de la Generalitat. A banda, d'impostos indirectes ingressarà 235.000 euros, i per taxes 1,3 milions. Precisament l'eliminació de les taxes per ocupació de la via pública per a les terrasses dels bars i restaurants de la ciutat ha estat una de les reivindicacions més repetides pels partits de l'oposició. En aquest sentit, el govern de la Vila s'ha compromés a continuar sense cobrar aquest impost "mentre dure la pandèmia".

D'altra banda, l'ajuntament calcula que tancarà el 2020 amb un deute públic de 4,4 milions d'euros i que als comptes aprovats per al pròxim any destinarà poc més d'un milió d'euros a aquesta qüestió. "Ara tan sols tenim tres operacions de crèdit enfront de les 13 que hi havia quan arribarem al govern. I el deute era de 363 euros per habitant, actualment ha baixat fins als 78 euros", ha recordat Furió. L'administració local també ha explicat que durant el 2020 va contracta una pòlissa de crèdit al banc per valor de sis milions d'euros per si havien de fer front a problemes de tresoreria. Com que finalment aquests diners no s'han utilitzat, es quedaran per si foren necessària per a l'any vivent. No obstant això, l'alcalde considera que "totes les previsions indiquen que no serà necessari".

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas