Hoy es 23 de diciembre
GRUPO PLAZA

ACIDESA VALENCIANA / OPINIÓN

Ampliació del Port de València, canvi climàtic i decisions preses a Madrid sense la ciutadania valenciana. Què podria eixir mal?

20/10/2019 - 

Un dels temes candents durant els darrers temps a la ciutat de València i les comarques limítrofs és el de l’ampliació del Port de València. Una ampliació substantiva el projecte de la qual data de principis del segle XXI. Allà quan molta gent per ací es pensava que lligàvem gossos amb llonganisses. Després vingué la crua realitat i ens tirà un gerro d’aigua glaçada damunt. Però, què més donarà? Xè, alegria¡

El cas és que l’informe d’impacte ambiental de l’esmentat projecte és de l’any 2007 i estem a les portes del 2020. L’argument que dona l’Autoritat Portuària de València, amb el Vist-i-plau de Puertos del Estado des de Madrid, per a mantenir la vigència d’una declaració d’impacte ambiental  feta en 2007 és que aquest tipus de documents no caduquen. Basant-se en que cap normativa estableix una data de caducitat per a una declaració d’impacte ambiental si el projecte no ha variat en essència del presentat originalment. Però, i el sentit comú? Què els diu el sentit comú?

Doncs només per començar, a mi el sentit comú em diu com a investigadora que en els anys que han passat, només amb fer una anàlisi bibliogràfica en revistes científiques internacionals, trobem que els indicadors per a realitzar una anàlisi d’impacte ambiental d’un projecte d’aquesta envergadura han evolucionat i han aparegut tècniques més completes que les que hi havia en 2007.

En segon lloc, paga la pena anomenar que ara mateix també coneixem millor l’abast de  l’escenari de canvi climàtic que tenim al girar el cantó tota la regió mediterrània. Així, per exemple, la setmana passada es va presentar a Barcelona durant una trobada de l’organització internacional Unió per la Mediterrània, un informe elaborat per un grup de més 80 científics amb el títol “Riscos associats als canvi climàtic i als canvis mediambientals a la regió mediterrània”. Doncs bé, aquest informe dona constància que la Regió Mediterrània s’està escalfant un 20% més ràpid que la mitjana del planeta. Una de les conseqüències que aquest informe assenyala que eixe escalfament tindrà és la pujada del nivell de la mar apuntant a l’escenari més pessimista que plantejava l’informe de l’ “Intergovernmental Panel on Climate Change” elaborat pel grup de científics que assessoren les Nacions Unides. Ambdós informes coincideixen en preveure pujades de nivell de la mar d’entre 52 i 190 centímetres entre 2050 i 2100. Al territori valencià els aiguamolls costaners d’acord amb les dues fonts desapareixerien a finals del present segle XXI. El que significa que el Parc Natural de l’Albufera està en seriós risc de desaparèixer i la part baixa de la ciutat de València i de les poblacions costaneres també.

En aquest escenari des qual ens estan avisant científics amb reconegut prestigi internacional i organitzacions internacionals poc sospitoses de biaix es planteja una ampliació nord del Port de València amb un informe d’impacte ambiental del 2007. De veres que no es veu la necessitat d’un nou informe d’impacte ambiental? No es veu o no es vol veure? 

 

A més s’ha de tenir en compte que en una obra d’aquestes característiques quan li robes terreny a la mar per una banda, la mar li’l guanya a la terra per l’altra. Bé que ho saben el veïnat del Nazaret,  de Pinedo, El Saler... Per tant si el nivell de l’aigua de la mar ja sabem pels científics que va a pujar entre 52 i 190 centímetres, quant més pujarà per efecte d’aquestes obres que es volen acometre amb una declaració d’impacte ambiental del 2007?

Tanmateix, en aquesta ocasió no només (que ja és molt) es veuria afectada la façana litoral sud de València, també es veuria afectada la façana litoral nord. Què passarà amb la nostra Malva-Rosa i la Patacona?

Altre impacte a tenir en compte hauria de ser la pol·lució causada pel trànsit marítim sobre la salut de les persones. Els informes que els he nomenat abans ja preveuen l’aparició i agreujament de malalties cardíaques i respiratòries degut a la pujada de les temperatures, cosa que s’agreujaria en aquells entorns amb un aire més contaminat. Això no és digne de ser avaluat? Quin preu té la salut de les persones?

I tot per a què? Les actuals instal·lacions del Port de València no estan funcionant al 100% de la seua capacitat instal·lada i a 20 quilòmetres de València hi ha el Port de Sagunt. No se, sóc economista i alguna cosa al meu interior em diu que no hi ha que carregar-se de costos fixes.

Estem davant d’una decisió de les que s’anomenen estratègiques i les decisions estratègiques com que tenen efectes en el molt llarg termini s’han de prendre amb la màxima cura. Un dels mecanismes per a fer-ho és la realització d’un control de premisses. Un control de premisses és una forma de control a priori que implica que les decisions estratègiques s’han de prendre sobre la base d’informació rellevant actualitzada. I l’escenari de canvi climàtic pense que és el suficientment rellevant com per a incorporar-lo a la presa de decisions, per tant trobe que la necessitat d’una nova declaració d’impacte ambiental actualitzada i ampliada està més que justificada. No fer-ho seria d’una irresponsabilitat màxima.

Finalment, m’agradaria fer una reflexió sobre qui i com es prenen decisions a l’estat espanyol. Com pot ser que l’última paraula de les decisions que afecten al Port de València es prenguen a Madrid? Madrid és una ciutat que NO té mar. Les decisions sobre la costa valenciana es prenen en despatxos a Madrid. I el poble valencià que haurem de viure durant moltes generacions amb les conseqüències d’aquestes decisions, no hauríem de tenir el dret a decidir sobre la gestió del nostre territori? Per què no fem un debat la societat valenciana i ho decidim democràticament?  

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas