per un "tema d'economia"

Barrera confirma la fusió dels premis d'arts escèniques, música i audiovisual en una sola gala

31/12/2023 - 

VALÈNCIA. En les últimes setmanes s'han celebrat a València, Alacant i Castelló les gales de premis de l'audiovisual, música i arts escèniques, unes cerimònies creades –o recuperades, en l'últim cas- amb l'objectiu de promocionar la creació valenciana. Si bé des de fa anys se celebren cada tardor, una esmena als Pressupostos de 2024 impulsada pel Partit Popular i Vox feu botar les alarmes sobre el seu futur. El moviment eliminava la subvenció directa de 260.000 euros de la Conselleria de Cultura a l'Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV), un muntant que servia per a l'impuls de l'oficina d'internacionalització i per a l'organització dels Premis Berlanga. D'altra banda, l'esmena contemplava la creació d'una nova línia de 100.000 euros per a l'impuls de la Gran Gala de les Arts Valencianes. Premis Sectors Culturals.

La pèrdua de l'ajuda no frenarà la celebració dels Premis Berlanga, encara que, això sí, l'organitzarà l'AVAV independentment de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) després de la ruptura de llaços amb la Generalitat. Però què passa llavors amb el model de premis de Cultura? Encara que els Pressupostos de 2024 contemplen la creació d'una Gran Gala de les arts escèniques, audiovisual i musical, preguntats per este diari des de la Generalitat no van aclarir si este canvi de modeles resoldria amb una fusió de premis o si es mantindria en tres esdeveniments diferenciats. El dubte ja ha sigut resolt. Ha sigut el mateix conseller de Cultura, Vicente Barrera, qui ha confirmat en una entrevista a Europa Press que finalment s'organitzarà un únic esdeveniment.

Així, en declaracions a l'agència, el de Vox argumenta que la divisió en tres lliuraments de premis "no té molt de sentit" i que "per un tema d'economia és molt més assenyat que es faça una gala conjunta de tota la cultura". D'igual forma, Barrera ha mantingut que "serà més vistosa i els recursos que necessitarem seran molts menors". "Els diners ixen del sofrit contribuent que paga impostos i hem d'intentar fer més amb menys". Encara queda per concretar quin serà el model dels premis, però ja se sap que l'organització s'externalitzarà a través d'un procés de concurrència competitiva.

Va ser en el 2018 quan des de la Conselleria de Cultura, llavors liderada per Vicent Marzà (Compromís), es va impulsar el sistema de premis amb tres gales diferenciades amb l'objectiu de promocionar i potenciar les indústries culturals, un projecte que va derivar en la creació dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana així com els premis de l'audiovisual, que més avant van ser rebatejats com Premis Berlanga. D'igual forma es van recuperar els premis de les arts escèniques, que en 2018 van celebrar la seua primera edició després de huit anys de buit. Les tres cerimònies de lliurament tenien lloc en els últims mesos de l'any, amb tres gales que giraven entre les ciutats de València, Castelló i Alacant.

Noticias relacionadas