ALCANALÍ. "Amb profund sentiment, Casa Pinet diu adéu després de mig segle de servei". Amb aquest missatge, el restaurant, ubicat ara a Alcalalí, i que durant més de 50 anys ha estat un símbol de la gastronomia de la Marina i lloc de trobada de polítics de totes les sensibilitats del valencianisme polític progressista, anuncia que tanca. Ho farà el proper 17 de desembre.
Serà el segon tancament. Aleshores, el 2017, els propietaris van haver d'abandonar l'històric local de la Plaça de Tàrbena per traslladar-se a l'altra banda del Coll de Rates, al municipi d'Alcalali, a la Marina Alta. En aquell moment, va ser la no-renovació de l'immoble que ocupaven, que era propietat de l'ajuntament. Aleshores, molts polítics i músics van expressar la seva solidaritat amb l'establiment.
Ara, les raons són altres, d'índole econòmica, com expliquen els gestors del restaurant al perfil de Facebook. "Quan pensàvem que estàvem superant el sotrac, va venir la guerra d'Ucraïna i la inflacció actual. Amb tot això ens hem vist en un en un carreró sense sortida, que hem lluitat fins a l'últim moment intentant salvar Casa Pinet, però malauradament, no hem trobat solució i això ens ha portat a prendre la dolorosa decisió de tancar les nostres portes”, asseguren.
"Aplegats a aquest punt volem expressar el nostre agraïment més sincer a tots els nostres visitants, amics i col·laboradors, que ens han acompanyat en aquesta petita història de la gastronomia i la utopia del nostre poble. Sou els protagonistes d'aquest museu que ha guardat la història del progressisme valencià, i us portarem sempre al nostre cor", afirma els responsables de Casa Pinet, que conviden la seva clientela al dia 17 de desembre, per a "que acomiadem junts aquesta etapa amb un gran menjar popular".
Com expliquen els seus gestors, nascut el 1973, Casa Pinet naix com un espai que va fer de la política, una cosa gastronòmica i de la gastronomia una mica polític. "Han estat dinars i sopars fidels als paladars de la cuina d'arrel mallorquina, on mai no han faltat els sabors propis de l'experiència culinària mediterrània. a poc a poc les parets d'aquesta casa van anar omplint-se de vida, memòria, cultura i il·lusió pel futur del nostre poble, i sense pretendre-ho, amb el pas del temps, Manuel Sánchez Guarner ens va descobrir que Casa Pinet no és un bar ni un restaurant, és el Santuari del País Valencià”. Per les seues taules han passat il·lustres de la cultura valenciana, com Joan Fuster i Vicent, Andrés Estellés, però també el primer ministre alemany Billy Brandt, i exministres de diversos països, com Ernesto Cardenal, o Santiago Carillo.