Si extrapolem l'informe d'impacte econòmic realitzat per l’IVIE sobre el pla d'inversions financerament sostenibles de 2016 amb un import de 69,1 milions d'euros i quasi 1.600 projectes, l'impacte total de les inversions realitzades en aquesta legislatura suposa 785 milions d'euros en termes de producció (valor de les vendes), 321,50 milions d'euros en forma de renda (valor afegit o PIB) i quasi 3.400 llocs de treball equivalents a ocupació a temps complet.
En concret i per al cas de les inversions estudiades, el 85,4% de la inversió s'ha destinat a empreses relacionades amb la construcció i el 10,5% a sector serveis. La major part de les adjudicatàries, un 91,1%, són de la Comunitat Valenciana i el 80,3% són companyies situades a la província de València. Del total de la renda generada, el 47,7% correspon a l'impacte directe, mentre que el 52,3% restant és indirecte i induït per les inversions inicials. El sector serveis és el que concentra el percentatge més gran dels impactes econòmics generats, al voltant d'un 69% del total, tant en termes de renda com d'ocupació. Les manufactures i la construcció li segueixen en importància amb unes participacions que es mouen entre el 10% i el 16%.
De fet, el director adjunt d'Investigació de l’IVIE, responsables de l'estudi realitzat, va destacar “l'efecte tractor de la iniciativa, ja que per cada euro invertit s'ha generat quasi un euro de renda en l'economia valenciana, a més de la dinamització del mercat laboral”.
La Diputació, conjuntament amb els municipis, la Generalitat, les Mancomunitats i consorcis hem de seguir creant riquesa i ocupació en els nostres pobles i ciutats alhora que millorem la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. I eixe ha de ser el leitmotiv que ens guie com a governants, deixant de banda altres èpoques, afortunadament ja superades, en una propera legislatura de i progrés social i econòmic per al poble valencià.
Emili Altur és vicepresident 3r de la Diputació de València, diputat de Cooperació Municipal