Hoy es 24 de diciembre
GRUPO PLAZA

tribuna libre / OPINIÓN

Cooperació municipal: motor de canvi  als municipis valencians

Foto: KIKE TABERNER
8/04/2019 - 

L’administració pública s’erigeix com un dels motors, no tan sols de la vida econòmica, sinó de la societat en general. És una de les seues obligacions recollides constitucionalment la prestació baix el prisma de l’eficàcia i eficiència d’un elenc de competències atribuïdes per la llei de bases del règim local, bàsicament.

Esta acció no es desenvolupa en solitari i no existeix un model únic i excloent d’este. Actors com el sector privat, el polític, l’acadèmic amb les Universitats al capdavant, la mateixa administració com a braç executor del poder legislatiu i executiu, tenen molt a dir en un segle XXI que demana noves realitats i nous models de gestió de la “res pública”.

Durant esta legislatura, que ara finalitza, he tingut la responsabilitat de ser el Diputat responsable de l’àrea de Cooperació Municipal de la Diputació de València, de la que he de fer una valoració molt positiva. Han estat 4 anys de gestió al capdavant de l’àrea més important de la Diputació, almenys pes pressupostari i perquè al remat, arriba a tota la ciutadania de la província. Tots i cadascun dels nostres habitants es veuen beneficiats per les nostres inversions. Hem de pensar que València té 2 milions i mig d’habitants, repartits en 266 pobles, ciutats i entitats locals menors. Humilment, crec que hem canviat la perspectiva que es tenia abans de la institució i ho hem fet aplicant criteris d’igualtat i transparència.

Des de l’àrea de Cooperació Municipal hem ajudat als pobles amb 366 milions d’euros en obres i inversions dels plans SOM, de les Inversions Financerament Sostenibles i Fons Incondicionat de Cooperació, conjuntament amb la Generalitat Valenciana, que fa un total de quasi 8.000 d’actuacions en instal·lacions esportives, asfaltats de carrers, infraestructures i equipaments municipals, mobiliari urbà, eliminació barreres arquitectòniques, voreres, parcs infantils, jocs de majors, construcció d’edificis per a l’ús públic: biblioteques, centres de majors, cementeris, millora de clavegueram i abastament d’aigua potable, il·luminació i un llarg etcètera de millores necessàries als municipis per garantir el benestar de la ciutadania.

Foto: KIKE TABERNER

Si extrapolem l'informe d'impacte econòmic realitzat per l’IVIE sobre el pla d'inversions financerament sostenibles de 2016 amb un import de 69,1 milions d'euros i quasi 1.600 projectes, l'impacte total de les inversions realitzades en aquesta legislatura suposa 785 milions d'euros en termes de producció (valor de les vendes), 321,50 milions d'euros en forma de renda (valor afegit o PIB) i quasi 3.400 llocs de treball equivalents a ocupació a temps complet.

En concret i per al cas de les inversions estudiades, el 85,4% de la inversió s'ha destinat a empreses relacionades amb la construcció i el 10,5% a sector serveis. La major part de les adjudicatàries, un 91,1%, són de la Comunitat Valenciana i el 80,3% són companyies situades a la província de València. Del total de la renda generada, el 47,7% correspon a l'impacte directe, mentre que el 52,3% restant és indirecte i induït per les inversions inicials. El sector serveis és el que concentra el percentatge més gran dels impactes econòmics generats, al voltant d'un 69% del total, tant en termes de renda com d'ocupació. Les manufactures i la construcció li segueixen en importància amb unes participacions que es mouen entre el 10% i el 16%.

De fet, el director adjunt d'Investigació de l’IVIE, responsables de l'estudi realitzat, va destacar “l'efecte tractor de la iniciativa, ja que per cada euro invertit s'ha generat quasi un euro de renda en l'economia valenciana, a més de la dinamització del mercat laboral”.

La Diputació, conjuntament amb els municipis, la Generalitat, les Mancomunitats i consorcis hem de seguir creant riquesa i ocupació en els nostres pobles i ciutats alhora que millorem la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. I eixe ha de ser el leitmotiv que ens guie com a governants, deixant de banda altres èpoques, afortunadament ja superades, en una propera legislatura de i progrés social i econòmic per al poble valencià.

Emili Altur és vicepresident 3r de la Diputació de València, diputat de Cooperació Municipal

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas