Hoy es 4 de octubre
GRUPO PLAZA

Una melodia per a Vicent

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner fiquen en valor el caràcter integrador de les bandes en un còmic

2/10/2024 - 

VALÈNCIA. Vicent, un jove amb síndrome de Down, acudeix un dia al costat del seu pare i la seua germana a veure un partit de futbol, però el que acaba fascinant al xic no és el joc, sinó la banda de música que anima el partit. Eixe instant li obri una porta a un col·lectiu acollidor i amigable: la societat musical. 

Així comença Una melodia per a Vicent, el segon número de la col·lecció gràfica Les societats musicals en clau de còmic, creada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV). Amb vocació pedagògica, destinada a lectors de Primària de les escoles, este nou exemplar explora un dels valors intrínsecs del col·lectiu, com és el seu caràcter integrador. Ho fa a través d'una història creada per dos mestres de l'art de la vinyeta: Cristina Durán i Miguel Ángel Giner.

Els autors de títols com María la Jabalina, Una posibilidad entre mil o El día 3, pel qual van rebre el Premi Nacional del Còmic, han presentat este matí l'obra juntament amb la presidenta de la FSMCV, Daniela González, en un acte celebrat en el CEIP Ausiàs March de Picanya, davant el públic amb qui dialoga esta obra. 

"L'essència de l'encàrrec era donar a conéixer les societats musicals, els seus valors i l'inclusives que són. Pensàrem en contar una història en la qual la música, a partir d'un moment especialment emotiu, es revela com a element inclusiu i transformador", apunta la dibuixant Cristina Durán, coautora d'Una melodia per a Vicent.

"Han aconseguit que la música estiga pràcticament en quasi totes les llars de la comunitat. És molt bonic que en una mateixa banda puguen arribar a conviure fins a tres generacions. D'altra banda, com es pot llegir en el còmic, també desenvolupen un paper molt important a l'hora que totes les persones, se senten part del grup de manera natural", comenta el guionista de l'obra, Miguel Ángel Giner.

El còmic es repartirà gratuïtament per les aules dels centres escolars de la Comunitat Valenciana gràcies a la conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. Per a treballar a l'aula cada número, els exemplars físics compten amb un QR, a través del qual els alumnes i el públic general podran accedir a la versió digital, disponible en tres idiomes: valencià, castellà i anglés. 

Esta nova publicació compta també amb la col·laboració de Caixa Popular."Estem encantats de col·laborar en este projecte, que reuneix algunes de les claus que han portat al moviment de les societats musicals fins al seu posicionament actual. Este número reflecteix magistralment com els valors del col·lectiu poden arribar a modificar les dinàmiques fins i tot de tots els membres d'una mateixa família", explica Jose Matías Díez Sánchez, responsable de societats musicals de Caixa Popular.

La presidenta de FSMCV, Daniela González, ha subratllat "l'honor de comptar per a este segon volum amb la signatura i el talent de Cristina Durán i Miguel Ángel Giner". "Esta col·lecció és una aposta per la divulgació i per aliar-nos amb altres llenguatges creatius per a transmetre l'essència de les societats musicals. El que reflecteix este còmic, en el seu fons i forma, és que som un col·lectiu integrador, d'arrels fermes i en constant moviment", ha manifestat González.

'Les societats musicals en clau de còmic'

En 2023 la FSMCV va iniciar aquesta col·lecció gràfica que busca comptar amb l'autoria dels millors historietistes de la Comunitat Valenciana, els qui aporten la seua mirada creativa sobre un fenomen únic en el món, declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Una melodia per a Vicent s'uneix a esta sèrie que es va iniciar amb La família musical, obra de Paco Roca.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas