els dos municipis valencians estan marcats per la família Borja

De la noblesa al papat: el llegat dels Borja a Xàtiva i Gandia - Lluna Bartual

27/10/2023 - 

VALÈNCIA. Dos municipis valencians, Xàtiva i Gandia, van exercir un paper crucial en la història la influent família dels Borja i van donar lloc a dos papes notables: Calixt III i Alexandre VI. Encara que la família Borja té arrels aragoneses, el seu llegat perdura a terres valencianes, en particular en estes dos ciutats.

Tot i els més de 500 anys transcorreguts des de llavors, els Borja continuen sent un tema recurrent en la història, la literatura, les sèries de televisió i les pel·lícules que narren intrigues palatines, relacions de poder, conspiracions i amors entorn d'esta influent família. El seu llegat es pot experimentar a través de la Ruta Territori Borja, que recorre les petjades de la família en diverses localitats de la província de València, oferint una experiència que combina gastronomia, art, literatura, història i arquitectura.

El llegat dels Borja, encara que envoltat en controvèrsia, perdura a Xàtiva i Gandia a través de la seua arquitectura, els seus monuments i la seua influència en la història valenciana. Les ciutats han preservat acuradament la memòria d'esta família, recordant-nos una època d'esplendor i cultura que, tot i la seua ambigüitat, continua fascinant a la imaginació contemporània a través de llibres, sèries i pel·lícules que exploren les intrigues, el poder i els amors que van envoltar als Borja en la seua apassionant trajectòria al llarg de la història.

Una petjada en l'arquitectura i la història de Xàtiva

A Xàtiva, els Borja tenen una rica història que es remunta al segle XIII, quan els primers membres de la família van arribar des d'Aragó a la València conquistada per Jaume I. En esta ciutat, es poden identificar dos branques dels Borja: la dels ciutadans, que mancaven de títols nobiliaris, i la de la noblesa baixa.

La branca dels ciutadans estava encapçalada per Domingo Borja i Francina Llançol, pares d'Alfons de Borja i quatre filles. Malgrat no tindre un títol noble, Domingo era propietari de terres en la zona de la Torre de Canals, cosa que els proporcionava una economia benestant. Alfons de Borja, qui va nàixer a la Torre de Canals, va viure un moment crucial a l'Església catòlica durant el Cisma d'Occident. Més tard, la família es va mudar al barri del Mercat, que estava habitat principalment per llauradors i ramaders.

L'altra branca dels Borja, la de la noblesa baixa, va fer costat al rei Pere el Cerimoniós durant la Guerra de la Unió i va ser recompensada per això. Jofré Borja, membre d'esta branca, es va casar amb Isabel Borja, germana d'Alfons de Borja. Esta unió de les dos branques es va consolidar amb l'ostentació de l'escut nobiliari del seu cunyat per part d'Alfons de Borja en 1429, cosa que va resultar essencial en la seua carrera eclesiàstica fins a convertir-se en el papa Calixt III, gràcies al suport nobiliari.

Al llarg del temps, alguns membres de la família Borja van tornar a Xàtiva en diferents moments. Alfons de Borja, quan era bisbe de València, va visitar breument la ciutat, i el seu nebot la va visitar en 1472. La presència dels Borja a Xàtiva es reflectix en diversos edificis i monuments, com el Reial Monestir de Santa Clara, la font de la Trinitat i la impressionant col·legiata basílica de Santa María o Seu, que és encara més gran que la Catedral de València. Estos llocs són testimonis de la influència de la família, i alguns dels seus membres estan enterrats en la Seu de Xàtiva. En este lloc també es poden apreciar el retaule del cardenal Alfons de Borja i un calze de plata gravat amb el nom de Calixt III, entre altres objectes. A més, la casa natal de Rodrigo de Borja es troba a Xàtiva, encara que només es conserva la porta d'ampli dovellatge.

El llegat dels Borja a Xàtiva s'estén a la Plaça de la Trinitat i la façana del convent de Clarisses, on el cardenal Borja va visitar i va escoltar les peticions de les abadesses del convent, algunes de les quals eren sor Beatriu de Borja i sor Violant d'Aragó. Al carrer Montcada, en 1487, Pere Lluís Borja va adquirir una residència en un carrer de la noblesa. L'atri de la col·legiata mostra referències a l'escut de pedra dels Borja i escultures en bronze dels papes. Finalment, en el palau de l'ardiaca es poden trobar escuts d'Alfons de Borja i Rodrigo en la portada principal.

Xàtiva també va exercir un paper important en la història dels Borja, ja que el castell es va convertir a la presó d'Estat de la Corona d'Aragó en el segle XV, al mateix temps que dos membres de la família, Alfons i Rodrigo, ascendien al papat com els papes Calixt III i Alexandre VI, respectivament.

Poder i prosperitat a través del Ducat de Gandia

El ric llegat cultural i patrimonial de Gandia és fonamental per a la seua identitat, reflectint-se en les seues tradicions, monuments i edificis, molts dels quals estan vinculats a la família Borja.

De fet, la prosperitat de la família Borja i la seua influència a Gandia es van deure en part a la producció de sucre a la regió, que havia sigut introduïda pels musulmans des d'Orient. No obstant això, esta prosperitat va arribar a la seua fi amb l'expulsió dels moriscos, el que va portar finalment a la decadència del ducat.

La història dels Borja a Gandia va començar quan el papa Alexandre VI va adquirir el ducat de Gandia per al seu fill Pere Lluís en 1485, incloent-hi la compra d'un important edifici. Este edifici es troba en ple centre històric de Gandia i és conegut com el Palau Ducal. Durant tres segles, este lloc va servir com a residència de la dinastia Borja, que va produir dos papes i un sant. Visitant el Palau Ducal, els visitants poden fer un viatge a través del temps, des del segle XV fins a l'actualitat, per a conéixer millor el llegat de la família, envoltat de llegendes i històries que sovint mesclen la realitat amb la ficció.

Un important centre de coneixement a Gandia és l'actual Col·legi de l'Escola Pia. Anteriorment, este lloc albergava una biblioteca de renom. Francesc de Borja va decidir fundar el Col·legi de Sant Sebastià en este edifici. Abans d'obrir les seues portes, va rebre la butla de Pau III per a convertir-lo en una universitat, sent la primera en el món regida per la Companyia de Jesús i acollint a persones emblemàtiques de l'època.
L'Església Col·legiata de Santa María, que va patir alteracions davall la direcció de la família Borja, és un altre monument que porta la seua empremta a Gandia. La porta dels apòstols, una novetat arquitectònica de l'època, és un testimoni de la seua influència en la construcció del temple.

Fira Borja

Les dos ciutats homenatjaran esta família tan rellevant per al seu patrimoni mitjançant la celebració de la Fira Borja. Es podrà gaudir del llegat cultural, a través de la gastronomia, la música, el turisme i l'artesania.

A Xàtiva, la Fira Borja començarà l'1 de novembre i posarà fi el 5. Durant estos dies i els anteriors la ciutat durà a terme una programació amb activitats variades. A més, es podrà aprendre més sobre la seua història tant en les visites guiades com en les teatralitzades.

Durant el període del 18 d'octubre al 19 de novembre, es durà a terme una exposició titulada Xàtiva i els Borja en el convent de Sant Domènec. Esta exposició destaca la poderosa família Borja del Renaixement, en col·laboració amb València Turisme, Territori Borja, Museus de Xàtiva i l'Ajuntament de Xàtiva.

A més, hi haurà activitats en el convent de Sant Domènec, com l'Espai Borja - Centre d'Interpretació, amb videomapeig i tòtems interactius per a aprendre més sobre esta influent família. També, es durà a terme un concert d'inauguració anomenat "Llum i Color del Teclat Mediterrani" a l'església de Sant Feliu.

Quant a les activitats per a escolars, s'inclouen activitats com "La Veu que al Renaixement i Llaura" i una conferència sobre "Dos mirades al voltant dels Borja." La fira d'artesania, demostracions d'oficis i altres activitats culturals tindran lloc en diversos llocs de Xàtiva durant estos dies. Finalment, el 5 de novembre es presentarà un espectacle familiar titulat "Regina, el poder dels dons" en el Gran Teatre.

És important tindre en compte que estes activitats poden variar en horaris i ubicacions específiques, per la qual cosa es recomana verificar els detalls en la pàgina web de Xàtiva Turisme per a obtindre informació actualitzada i reservar en cas de ser necessari a causa de l'aforament limitat.

Noticias relacionadas