GRUPO PLAZA

NOU LLIBRE DE VICENT BAYDAL

Des de quan som valencians els valencians?

25/02/2016 - 

VALÈNCIA (EP/VP). L'historiador Vicent Baydal (col·laborador de Valencia Plaza) data, després d'una investigació de cinc anys, al segle XIV, concretament a partir de 1330, el "naixement a la identitat valenciana".

L'autor ha plasmat el seu treball en el llibre 'Els valencians, des de quan són valencians?' (Afers, 2016), que acaba de ser publicat. En esta obra, Baydal posa data a les primeres manifestacions de la consciència col·lectiva comú als habitants de l'antic Regne de València.

"Després de la conquista de Jaume I en 1238, els musulmans han estat expulsats de les ciutats i apartats en les pitjors zones. Els nous pobladors cristians eren aragonesos i catalans que arribaven amb la seua pròpia identitat. Ha estat a partir de 1330, un segle després de la conquista, quan, a més, van començar a considerar-se valencians, un nou subjecte col·lectiu que ha arribat fins al segle XXI", afirma l'investigador.

Segons apunta Baydal en un comunicat, la qüestió dels orígens de la identitat col·lectiva valenciana encara no havia estat estudiada demanera empírica, buscant als arxius el moment en què els valencians van començar a utilitzar un gentilici territorial propi.

"Fins ara es creia que havia estat cap a finals del segle XIV, però no se sabia amb certesa", indica. La seua investigació, tot i això, mostra que a partir de la dècada de 1330 els valencians van començar a considerar-se com tals, diferenciant-se dels altres pobles de la Corona d'Aragó i de la resta d'Europa.

El procés s'havia consolidat cap a la dècada de 1360, coincidint, a més, amb la creació de la Generalitat Valenciana d'època foral. "Tot i que els habitants del territori valencià eren molt conscients de provenir d'Aragó i Catalunya, on tenien les seues arrels, van veure en les noves institucions del Regne, com els Furs, les Corts i la Generalitat, una bona eina per a millorar les seues vides en el context de les societats polítiques medievals. A partir de llavors també van començar a considerar-se valencians", explica Baydal, que és professor d'Història del Dret i ha destacat com divulgador de la història valenciana.

El llibre es presentarà dijous que ve 3 de març en la Biblioteca Pública de València, al carrer de l'Hospital, a les 19.30 hores. Està prevista la intervenció del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, avança l'autor.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas