Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

Dotze pobles i mil castellonencs: els únics que encara no tenen estació depuradora d'aigües

26/09/2021 - 

CASTELLÓ. Una dotzena de pobles en els quals estan empadronats 1.020 veïns. Eixos són els únics que encara no compten amb estacions depuradores d'aigües residuals ni la tenen en obres. Així ho confirmen fonts de la Diputació de Castelló, que destaquen que totes estes obres estan incloses en el conveni d'Infraestructures amb l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar). 

La programació de les inversions en alguns d'estos municipis (com Sacañet, Castell de Cabres, Villamalur o Torralba del Pinar) supera l'horitzó de la legislatura, per lo qual no es podrà complir el repte que el mateix president provincial, Josep Martí, i el diputat de l'àrea, Ignasi Garcia, es van marcar en la recent visita de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergencia Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, precissament per a presentar un nou conveni en materia de depuració

4 milions d'inversió

Però el repte per a que estos dotze pobles siguen sostenibles en materia de depuració és important i la inversió se situa per damunt dels 4 milions d'euros. A més de les localitats castellonenques abans citades, les altres que esperen encara les obres de les depuradores (o les connexions amb algun poble veí) son: Alcudia de Veo, Vallibona, Higueras, Olocau del Rey, Palanques, Todolella, Villores i Benafer

Tan sols Alcudia de Veo té el projecte aprovat i només falta que la Diputació licite les obres, valorades en 550.000 euros, per a escometre-les. Per a la resta de municipis encara s'han d'aprovar els projectes i, en el cas dels quatre primers, fins i tot de redactar-los. Tot i això, també en Vallibona s'espera llançar el contracte a concurs abans de que acabe l'any. 

L'impuls en este sentit en els últims anys ha sigut important i Garcia destaca que "només queden molt poques depuradores per fer", mentre hi ha 104 ja executades i que depenen de la Diputació per a la seua gestió. A més, el responsable en materia hídrica a la corporació provincial assenyala que el percentatge de població que queda per disposar de sanejament d'aigües "és quasi 0", concretament un 0,18% dels habitants totals de la província, que són 571.601.

En este sentit, Garcia recorda que la depuració d'aigües "és una competència municipal a la que la Diputació dóna suport amb l'objectiu d'ajudar als municipis més menuts a complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i assegurar la igualtat territorial i la qualitat mediambiental de tot el cicle integral de l'aigua".

Sobre això, recorda "el pas important que hem donat ara" amb l'ampliació "del compromís de la Diputació per al manteniment d'eixes infraestructures amb un conveni amb l'Epsar per 6,25 milions" en virtut del recent conveni presentat a l'agost i que també inclou la construcció de depuradores en pedanies.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas