GRUPO PLAZA

BED CCCC 

El Centre del Carme estrena la seua 'Biblioteca Expandida i Deslocalitzada'

Un prototip de biblioteca del segle XXI en la qual tot gira al voltant de les persones i que tracta de generar comunitat a través del coneixement 

2/10/2022 - 

VALÈNCIA. El Consorci de Museus i el Centre del Carme reinventen el concepte tradicional de biblioteca amb la seua nova Biblioteca Expandida i Deslocalitzada - BED CCCC, que es convertirà en punt de trobada, coneixement i celebració de xarrades, tallers i activitats culturals. Es tracta d’una instal·lació realitzada exclusivament amb mobiliari i ubicada al claustre renaixentista del Centre del Carme.

En BED CCCC no hi ha llibres, el silenci no és obligatori i els usuaris poden moure el mobiliari segons les seues necessitats d’ús. La nova Biblioteca Expandida i Deslocalitzada del Centre del Carme és un lloc de reflexió entorn de la biblioteca del segle XXI, un banc de proves per a experimentar les noves possibilitats de la biblioteca, un espai on totes les persones estan invitades a participar en la seua definició. Un prototip nou de biblioteca en què tot gira al voltant de les persones i de generar comunitat a través del coneixement.

La posada en marxa del projecte ha comptat amb una cessió inicial de mobiliari de les firmes Andreu World i Actiu. Però en el primer trimestre del 2023 la instal·lació passarà a ser permanent gràcies al projecte de disseny de mobiliari posat en marxa per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPV, els alumnes del màster habilitant per a l’arquitectura d’aquesta escola, l’empresa FORMICA, l’equip BED i el mateix CCCC.

“Des del Consorci de Museus fomentem l’accés a l’art i la cultura, així com la participació ciutadana, i treballem per a qüestionar les definicions establides i proposar canvis d’usos i conceptes. BED CCCC subverteix la idea tradicional de biblioteca -silenciosa, vigilada i solitària-, i pretén convertir-la en un lloc per a la reflexió, la trobada entre persones i la creativitat”, assegura el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Com a exemples de l’ús de l’espai a través de l’aprenentatge i la creació col·lectiva, BED CCCC proposa quatre tipus d’activitats. ‘La BED CCCC Convida’ és una iniciativa creada per a fomentar la comunitat al voltant del llenguatge i la paraula; ‘Pictronats’ invita a crear comunitat al voltant de la il·lustració; ‘Objectes Insurrectes’ indaga sobre el disseny dels objectes, mentre que ‘So i Visió’ busca unir les persones al voltant del so i la imatge. Totes aquestes activitats van sorgir de les conclusions del laboratori ciutadà realitzat el juliol de 2021 al Centre del Carme, en el qual van participar agents de la cultura i de la gestió cultural de la ciutat de València.

Durant els mesos d’octubre i novembre, BED CCCC inclou ja un complet programa de trobades que se celebraran en horari de 18.00 a 19.30 hores i amb accés gratuït. El 19 d’octubre i el 16 de novembre, ‘So i Visió’ comptarà amb els artistes i videògrafs Andreu Signes i Marta Negre, autors de diversos projectes reconeguts a escala internacional. El 20 d’octubre i 19 de novembre l’activitat ‘Pictronats’ estarà dirigida per la il·lustradora valenciana Virginia Lorente. Per la seua banda, la iniciativa ‘Objectes insurrectes’ portarà al CCCC, els dies 26 d’octubre i 23 de novembre, l’arquitecte Javier Moliner, expert a desenvolupar projectes que van més enllà de la disciplina arquitectònica i impliquen les persones. Finalment, el 27 d’octubre i 24 de novembre ‘La BED CCCC Convida’ comptarà amb La Documental, un projecte editorial sobre art la intenció principal del qual és analitzar el context pròxim i provocar-lo amb qüestions incòmodes.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme