VALÈNCIA. Segur que has sentit parlar més d'una vegada de la puresa en el flamenc. Aquest concepte, que valora la fidelitat a les formes tradicionals de l'art, és precisament el que El Dubte de la Companyia Irene de la Rosa ve a interpel·lar. Estrena absoluta i residència de creació de la sala Carme Teatre, del 6 al 9 de juny, l'espectacle fusiona tradició i modernitat. Utilitzant la dialèctica hegeliana, la proposta ens convida a explorar i qüestionar les convencions del flamenc, reflexionant sobre com la puresa i la innovació poden conviure en una expressió artística contemporània.
Irene de la Rosa i Rosa Sanz lideren el projecte, integrant la perspectiva de gènere en el flamenc i destacant el rol transformador de les dones. L'obra reconeix les contribucions històriques femenines i promou noves veus que desafien estereotips, enriquint la cultura flamenca i fomentant la igualtat. A través de la dialèctica de tradició i innovació, l'espectacle crea un flamenc que celebra la diversitat i la inclusió, posicionant l'art com un mitjà per al diàleg social i cultural.
La Companyia Irene de la Rosa es caracteritza per la seva innovadora visió del flamenc, integrant elements contemporanis i tradicionals en les seves produccions. Amb Irene de la Rosa, que compta amb una sòlida formació en dansa espanyola i pedagogia de la dansa, i Rosa Sanz, directora artística i co-intèrpret amb una destacada formació en dansa espanyola i un màster en investigació i anàlisi del flamenc, han desenvolupat projectes que han ressonat profundament tant a nivell nacional com internacional. L'equip creatiu de El Dubte inclou Elena Gasso com a dissenyadora de vestuari, Jesús Pérez com a especialista en continguts audiovisuals, Diego Roselló com a dissenyador de llums i Carmen Jaras com a dissenyadora gràfica i creadora de marca. Junts, aporten una combinació única d'experiència i talent que garanteix una execució impecable i una interpretació contemporània i desafiant de l'art flamenc.
Sobre la motivació darrere de l'obra, Irene de la Rosa assenyala que "el que ha motivat la peça i per això es diu 'El Dubte', són totes les incongruències o preguntes que sorgeixen quan comences a estudiar el flamenc i tot gira al voltant del concepte de puresa. Aquesta obra busca mostrar les reflexions individuals que es generen com a artista en el flamenc i la necessitat d'investigar més enllà, de mostrar aquestes incongruències o controvèrsies que a vegades es presenten. El flamenc, sent un art originat de la fusió de diverses cultures, manté un concepte de puresa que és en si mateix contradictori. No obstant això, en la societat, especialment en el món flamenc, persisteix aquesta idea de què és pur i què no. Aquest procés de 'El Dubte' sorgeix de qüestionar per què algunes coses es consideren flamenc i altres no, i reflecteix una mica el desvergonyiment de desafiar les convencions tradicionals”. Les funcions tindran lloc en la sala Carme Teatre (C/ Gregorio Gea, 6), de dijous a dissabte a les 20:00h i el diumenge a les 19:00h.
El director artístico de Carme Teatre celebra los 30 años de la sala con El problema de los sombreros