GRUPO PLAZA

es presenta el 21 de juny 

El llibre de Joan Pellicer, 'Diari de Sotaia', el primer de la nova col·lecció del Magnànim

20/06/2017 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presenta dimecres 21 de juny, a les 19:30 hores, a la Sala II del Museu Valencià d'Etnologia, el llibre 'Diari de Sotaia' de Joan Pellicer. Aquest llibre és un diari personal que narra d’una manera lírica les seues relacions amb el territori i les persones del territori de Pellicer, Diània.

En paraules de Xavier Serra, el director de la col·lecció 'Moment. Memoralística del Magnànim', 'Diari de Sotaia' "és una singular obra memorialística que actualitza admirablement el vell tòpic literari del beatus ille (l’elogi de la senzillesa i l’austeritat de vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat). Diari del pas d’un any, combina les descripcions de paisatges i els retrats de vells pastors amb les elucubracions morals i les notes sobre una àmplia gamma de lectures, que van des de Jack Kerouac a Mestre Eckhart". 

El mateix Joan Pellicer va començar a preparar el diari per a la seua edició, però es va quedar inèdit a la seua mort. 'Diari de Sotaia' és el número 1 de 'Moment. Memorialística', la nova col·lecció del Magnànim. A més de la presentació a la Sala II del Museu Valencià d’Etnologia, el qual col·labora també  acull l’exposició 'Joan PellicerLa saviesa de les plantes' a la mateixa sala. L’acte correrà a càrrec del propi Xavier Serra; Jorge Cruz, comissari de l’exposició; Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia; i Vicent Flor, director del Magnànim.

El projecte de Joan Pellicer, iniciat als anys vuitanta, busca enfrontar-se al risc de perdre els sabers populars valencians al voltant de la vegetació de la zona i es concentra en documentar la utilització tradicional que de les plantes es fa al País Valencià. Per a aconseguir-ho, Pellicer va entrevistar centenars de persones i va realitzar incomptables eixides de camp per observar el comportament de les plantes. Metge de formació, Joan Pellicer va exercir de botànic i etnòleg contextualitzant i documentant, gràcies al seu vast coneixement de medicina, literatura i mites clàssics, un gran treball botànic.

Xavier Serra s’uneix a l’equip del Magnànim

La col·lecció 'Moment. Memorialística' s’estrena així amb el 'Diari de Sotaia'. El treball del seu director, Xavier Serra, està encaminat, segons paraules del propi Serra, a “fomentar l’edició de papers memorialístics amb qualitat literària o manifesta força testimonial i a donar a conèixer entre el públic les obres d’aquest gènere, inèdites o publicades en altres llengües, produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren el país". La nova col·lecció està ultimant dues obres més que eixiran pròximament: 'Memòries de les meues vicissituds polítiques des de 1820 a 1830', de Marià Cabrerizo; i 'Memòries de la vídua d’un sindicalista', de Matilda Gras.

Xavier Serra (Xàtiva, 1967) és Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i doctorat en Filosofia per la Universitat de València. En l’actualitat compagina la seua labor al front de la col·lecció 'Moment. Memorialística' del Magnànim, amb el seu treball a l’Institut Joan Fuster de Sueca. A més, Serra participa habitualment en consells de redacció de revistes com 'Quaderns de Filosofia i Ciència o Mirmanda'. 'Revista de cultura / Revue de culture', en consells editorials i en consells directius de diferents societats, com ara la Societat de Filosofia del País Valencià o la Societat Catalana de Filosofia. 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas