Els periodistes Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez dijous al Paranimf de la Universitat
VALÈNCIA. El Centre Cultural La Nau acollirà el pròxim dijous dia 6 de juny, la conferència Vidas Enterradas. Las historias olvidadas de nuestra memoria colectiva, a càrrec dels periodistes Javier del Pino, Gervasio Sánchez i Conchi Cejudo. La conferència, que s’inscriu dins dels actes de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, tindrà lloc al Paranimf de la Universitat de València a les 12 hores. L’entrada és lliure fins a completar-ne l’aforament.
El passat mes de gener, la Agencia EFE va atorgar per unanimitat el Premio Internacional de Periodismo Rey de España en la categoria de ràdio als tres periodistes pel seu treball en aquest serial Vidas Enterradas. Un jurat format per professionals d’Iberoamèrica i el Regne Unit va destacar “l’enorme sensibilització del programa de ràdio, així com el fidel reflex de l’Espanya rural, la realització sonora i el valor històric dels testimonis”.
Vidas Enterradas va nàixer el setembre de l’any 2017 per donar veu als que durant dècades no han trobat en els mitjans de comunicació un altaveu per exigir als poders públics veritat, justícia i reparació. Aquestes veus silenciades són les de milers de persones que a Espanya van patir detencions arbitràries, tortures, confiscacions i assassinats extrajudicials, crims de lesa humanitat comesos durant la Guerra Civil i el Franquisme.
Més de 100.000 persones continuen sepultades en fosses comunes i les seues famílies segueixen buscant-los. Un dels episodis del serial està dedicat a una figura clau de la repressió a la ciutat de València, a Leoncio Badia Navarro, l’enterramorts de Paterna. L’equip aprofundirà en com va conéixer la seua figura i com va reconstruir la breu part que fins l’actualitat es coneix de la seua biografia i desvetllarà algunes claus de la investigació que va permetre traure a la llum aquesta història.
Javier del Pino és llicenciat en Ciències de la Informació i Diplomat en Filologia Anglesa, Traducció i Interpretació. Va començar a treballar en la Cadena Ser en 1988, on va formar part de l’equip de diversos programes fins que al 1997 va ser nomenat corresponsal permanent d’aquesta cadena i col·laborador del diari El País a Washington, on va residir durant quinze anys. Va dirigir l’informatiu ‘Hora 20’ i va ser subdirector de ‘Hora 25’, dirigit per Carlos Llamas fins que en 1997. Al setembre de 2012 va tornar a Espanya per a fer-se càrrec de la direcció i presentació de ‘A vivir que son dos días’, programa radiofònic que continua dirigint en l’actualitat. La seua activitat periodística i radiofònica ha sigut guardonada amb múltiples premis, com per exemple el premi de Periodisme Internacional Cirilo Rodríguez en 2008, l’Antena d’Or en 2014 o el premi Ondas en 2015.
Conchi Cejudo és llicenciada en Periodisme i diplomada en Educació Social. Va cursar el màster en Relacions Internacionals i Estudis Africans i des de 2009 treballa com a periodista en la Cadena SER, on ha realitzat cobertures especials a França, Bèlgica, Brasil, Índia, Cuba o Colòmbia. Els seus treballs en Espanya es distingeixen pel seu enfocament social. És responsable del serial ‘Vidas enterradas’ en el programa ‘A vivir que son dos días’ de la Cadena SER. Aquest projecte radiofònic, que dirigeix Javier del Pino i en què col·labora Gervasio Sánchez, rescata a través del documental i amb un enfocament de drets humans la vida i la mort de persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme.
Gervasio Sánchez és periodista, i els seus treballs es publiquen en Heraldo de Aragón, col·labora amb la Cadena SER i amb la BBC. Des de 2001 dirigeix el Seminario de Fotografia y Periodismo d’Albarrasí. És, a més, autor de més d’una dotzena de llibres fotogràfics entre els que destaquen Vida (2016), juntament amb la periodista Mònica Bernabé, i Mujeres de Afganistán (2014). Compta amb nombrosos premis de les associacions de premsa d’Aragó, Almeria i Còrdova. En 2004 el Govern d’Aragó li va lliurar la Medalla al Mérito Profesional i en 2011 el Govern d’Espanya li va concedir la Gran Cruz de la Orden Civil de la Solidaridad Social.
L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat.