GRUPO PLAZA

SETMANES DESPRÉS DE L'INICI DE LES ACTIVITATS

L'Any Sorolla ja té qui el coordine - C. Garsán

| 21/02/2023 | 2 min, 18 seg

VALÈNCIA. L'Any Sorolla ja té qui el coordine. Va ser a la fi del mes de gener que la Generalitat Valenciana va formalitzar la declaració de 2023 com a Any Sorolla, una declaració que arribava també amb l'anunci de la creació d'una Comissió Commemorativa que inclouria diferents administracions i, també, d'un Comissariat i un Comité Artístic que tindrà “capacitat executiva”, a l'estil de la fórmula utilitzada l'Any Berlanga amb Rosana Pastor o Teresa Cebrián. Amb tot, l'anunci es va fer sense determinar qui estaria al capdavant de l'esmentat ens, una pregunta a la qual la Generalitat ha donat resposta este dimarts, setmanes després de l'inici de l'activitat.

Serà Pablo González Tornel, director del Museu de Belles arts de València, el Comissionat de l'Any Sorolla, que comptarà amb un comité format per Mª Inmaculada Rodríguez Moya, professora de la Universitat Jaume I i doctora en Història de l'Art; Ester Alba Pagán, Vicerectora de Cultura i Societat, doctora en Història de l'Art i professora de la Universitat de València; Pilar Tébar Martínez, Directora cultural de l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert d'Alacant i Doctora en Història de l'Art; i Mª Salomé Cuesta Valera, Vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat, doctora en Belles arts i professora de la Universitat Politècnica de València.

L'organisme, dependent de la Generalitat Valenciana, pren forma quan, certament, l'Any Sorolla porta mesos en marxa. De fet va ser en desembre quan van començar a desplegar-se algunes de les accions, mentre que algunes de les exposicions vinculades a l'efemèride ja són visitables, com la que acull el Museu de Belles arts d'Alacant. Va ser en també en desembre quan el mateix Museu de Belles arts de València va presentar la seua programació anual, que dedica quasi íntegrament al pintor valencià i que desembocarà en la reobertura de la Sala Sorolla del museu. Les accions continuaran esta setmana amb la inauguració de l'exposició De la Foscor a la Llum, comissariada per González Tornel, que presentarà íntegrament la Col·lecció Lladró.

Al Comissariat li correspon la presa de decisions i el seguiment més immediat dels assumptes que corresponguen a la Comissió Commemorativa i es reunirà una vegada al mes amb caràcter ordinari. L'esmentada Comissió naix sense pressupost, perquè s'entén que les accions seran desenvolupades per cadascuna de les institucions vinculades, un organisme que té com a missió “establir les pautes per a l'elaboració de la programació d'accions i activitats commemoratives, i aprovar el programa general dels actes commemoratius". La Comissió conviurà, a més, amb la Comissió nacional, impulsada des del Ministeri de Cultura i ja constituïda.

next