GRUPO PLAZA

el xinés i el 'xino': el de la roqueta i el de velluters

El Chinatown i el Barri 'Xino' de València

| 10/04/2023 | 3 min, 36 seg

VALÈNCIA. S'ha parlat molt del Barri Xinés de València després de la proposta de posar dos enormes portes a la seua entrada, al més pur estil del Chinatown de Londres o Nova York. La iniciativa va tindre el suport tant de la comunitat xinesa de la ciutat, formada per més de 20.000 persones, com de l'Institut Confuci, una entitat cultural l'objectiu de la qual és promoure la llengua i la cultura xineses.

En concret, s'ha proposat que la zona estiga delimitada per dos pòrtics d'estil oriental situats en els encreuaments del carrer Xátiva amb els carrers Pelai i Convent de Jerusalem. Els dos arcs permetrien els turistes identificar els carrers amb majors negocis d'origen xinés, entre ells Pelai, Matemàtic Marzal i Convent de Jerusalem, on actualment hi ha prop d'un centenar de restaurants i comerços.

No parlem, en tot cas, d'un fenomen nou: el carrer Pelai i els limítrofs es decoren cada mes de febrer per a celebrar l'Any Nou xinés, i en els darrers temps la Cavalcada del Drac s'ha convertit en una festa més de la ciutat.

L'altre 'Xino'

En Valencia hi ha un altre Barri 'Xino' per motius ben diferents, ja que al llarg del segle XX eixa expressió es relacionava amb la zona històrica de Velluters. 

Oficialment, el nom del barri és del Pilar, per l'antic convent situat al costat de l'església del mateix nom i que forma part del districte de Ciutat Vella, amb la concorreguda Avinguda de l'Oest, a un costat, i Guillem de Castro a l'altre. El nom popular de Velluters es deu al fet que a partir del segle XV en es van instal·lar allí tallers de sedes i vellut, conformant una espècie de ciutat artesana prop de la Llotja i el Mercat Central.

Precisament, eixa disposició, una miqueta aïllada de la resta de la ciutat i repleta de carrerons estrets, afegida a les destrosses causades per les reformes interiors de principis del segle XX, van propiciar que a partir de la dècada de 1910 es concentraren allí activitats que van degradar molt el barri com la prostitució o el tràfic de drogues. Les seues conseqüències seguixen encara presents en un parell de carrers: els de Balmes i Viana, on les queixes dels veïns són contínues.

Va ser llavors quan Velluters va començar a conéixer-se com a 'Barri Xino', un terme pejoratiu que era usat per a descriure zones urbanes on es concentrava la prostitució, el tràfic de drogues i altres activitats il·legals similars als negocis il·lícits del Chinatown de Manhattan.

El Chinatown de València

Amb el pas dels anys i l'arribada de molts migrants d'origen asiàtic, han aparegut en les nostres ciutats autèntics barris xinesos autèntics en els quals es concentren les comunitats procedents de Xina i en els quals trobem els seus negocis (restaurants, botigues, etc.) i altres servicis.

En el cas de València, eixe nou barri xinés se situa en La Roqueta, al costat de l'Estació del Nord. I, lluny de referir-se a una zona conflictiva o degradada, fa referència a una part de València on es respira multiculturalitat.

En tot cas, la delimitació del barri xinés de València està en qüestionament, si més no per a fer-la compatible amb la identitat valenciana dels seus carrers. No debades, en els carrers del barri se situen algunes de les falles més antigues de la ciutat, alhora que el Trinquet de Pelayo, conegut com la Catedral de la Pilota Valenciana, se situa en el seu cor.

És per això que l'estètica d'un futurible Chinatown de València ha de ser compatible també amb altres reivindicacions històriques dels veïns del barri, com la creació de més espais per als vianants o la conversió del tram del carrer Pelai en un entorn que permeta jugar a la pilota a llargues i es dedique plenament a reivindicar l'esport nacional valencià.

D'eixa manera seria possible fusionar, a través de l'esport i la festa, les tradicions valencianes amb la cultura xinesa predominant en el barri i la seua pròpia estètica.

next