CASTELLÓ.El Museu de la Taronja, que des de 2012 està tancant, ha fet un pas definitiu per a la seua reobertura. L'Ajuntament de Borriana ha pres el control majoritari de la fundació que gestiona l'entitat, després de l'aprovació dels nous estatuts i la constitució definitiva del patronat. Un pas clau per a agilitzar la seua recuperació i que convertix, així, a l'alcaldessa María Josep Safont en la presidenta i màxima responsable.
Junt amb la primera edil, el nou patronat està compost per una majoria de representants de l'Ajuntament de Borriana. A més d'Alcaldia, també formen part els regidors de Cultura, Turisme i Hisenda. Així mateix, la Conselleria de Cultura estarà representada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni. I, d'altra banda, hi haurà un representant de la Fundació Cañada Blanch.
Ara bé, també serà necessari liquidar el deute que l'espai arrossega. En este sentit, s'ha fixat una quantia de 180.000 euros per a fer front al pagament que l'entitat deu a les extreballadores del museu, en virtut d'una sentència de 2014 que va condemnar a la fundació pel tancament de l'espai en deixar de rebre aportacions de la Generalitat.
Amb eixos dos fets, "s'obri un poc més la porta del museu", afirma el regidor de Cultura Vicent Granel. La reobertura de l'edifici ÉS un dels principals objectius que el govern local es va marcar per a la present legislatura: "està sent molt difícil dur-ho avant", assegura Granel.
El camí per a recuperar un museu que ha estat amb la porta tancada més d'una dècada és, en efecte, llarg. A més de les qüestions burocràtiques, que ja pareixen quasi resoltes, el Museu de la Taronja ha d'afrontar una important rehabilitació. Al respecte, Granel explica que l'Ajuntament ja compta amb una memòria on es detallen les millores i reformes que necessita tant l'interior com l'exterior de l'edifici. Unes intervencions que costaran 76.000 euros, segons la valoració que han fet els tècnics.
Sobre quan entraran les màquines al Museu, des de l'Ajuntament no s'atrevixen a donar una data fixa. Si bé asseguren que eixe ha sigut el pas definitiu per a accelerar tot el procés, encara hi ha fronts oberts.
El Museu de la Taronja s'ubica a l'interior d'un edifici modernista del centre de Borriana. En ell es proposava un ampli recorregut per l'evolució històrica de la taronja. Al llarg de les seues sis sales es podia conéixer l'impacte que ha tingut en el comerç valencià, en el transport o en la cultura i la publicitat de l'època. I és possible perquè abraça un arxiu amb més de sis mil documents, milers de fotografies i nombrosos exemplars de paper se seda empleats per a envoltar les taronges. Un patrimoni que cal recuperar.
Per a saber-ne més