GRUPO PLAZA

en la III edició del concurs de l'Escola Superior de l'Oli d'Oliva

Els millors olis verge extra valencians són de Càlig, Énguera i Relleu

| 13/04/2023 | 2 min, 22 seg

CASTELLÓ. El municipi de Càlig, situat a la comarca del Baix Maestrat, té el millor Oli d'Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana. Es tracta del Pobill Ecològic, produït per Pobill Ecològics, un oli de la varietat arbequina procedent de les finques el Poubonet i Bovalar de Càlig, d'oliveres plantades fa set anys.

Així ho ha decidit el panell de tast de la III edició del concurs d'Olis d'Oliva Verge Extra organitzat per l'Escola Superior de l'Oli d'Oliva (ESAO) i el Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) Les característiques de l'oli guanyador radiquen en el seu procés d'extracció de les olives en fred (temperatura inferior a 27 °C), clau en la qualitat d'un verge extra des del punt de vista gastronòmic i organolèptic, ja que es conserven més aromes, sabors, textures i colors. Es tracta d'un oli jove, afruitat, amb gust de plàtan i de tomaques, segons ha informat CAECV en un comunicat.

El segon premi ha recaigut en l'oli d'oliva verge extra Campiñero Ecològic, de Campoenguera Cooperativa V., d'Énguera, a la Canal de Navarrés. Es tracta d'un oli cupatge de dos varietats primerenques -arbequina i koroneiki- produït per una cooperativa integrada per uns 2.000 socis dels termes municipals d'Énguera, Anna, Bolbait i Navarrés, dedicada principalment a la producció i envasament de oli d'oliva verge extra i que disposa d'una línia de molta d'olis ecològics i una cura especial en la qualitat agroalimentària.

La localitat de la Marina Alta de Relleu s'ha emportat el bronze. Es tracta Senyorius de Relleu Organic Cupatge, una mescla dels millors olis d'oliva verge extra ecològics de cinc varietats de la zona i arbequina, amb un frutado mitjà, una lleugera amargor i un picant mig-alt provinent d'agricultura ecològica.

Per al president del CAECV, Vicente Faro, "que les tres províncies de la Comunitat Valenciana hagen obtingut reconeixement en aquesta edició dels premis ESAO, demostra el nostre potencial en la producció d'oli ecològic i posa en evidència que aquest sistema de producció ajuda al desenvolupament rural de les zones de l'interior del nostre territori".

En aquest sentit, els tres municipis guardonats són xicotetes poblacions -entre les tres sumen menys de 8.000 habitants- amb projectes personals o cooperatius que donen vida a localitats de les zones de l'interior de les tres províncies valencianes. En ESAO es mostren satisfets amb el desenvolupament dels premis i donen l'enhorabona a tots els guardonats. "A pesar que aquesta campanya ha sigut difícil per a molts productors i cooperatives, hem comptat amb la participació d'olis amb una altíssima qualitat" ha afirmat Susana Romera, directora tècnica de ESAO i responsable dels ESAO Awards.

next