Exim a buscar llibres i paraules. Deixem les cavernes virtuals per un instant, retornem a allò sòlid. Visitem la llibreria 80 Mundos d'Alacant, tractant de radiografiar la geografia cultural de la ciutat. Caminem cap amunt saludant amb la mà les esplèndides figures de la plaça dels cavalls.
Estem a l'avinguda del general Marvà, plena de fites culturals... al fons, darrere de unes mítiques escales, s'alça l'Institut Jorge Juan, fundat un llunyà agost del 1845. Però ens detindrem abans perquè els llibres i el coneixement tenen un santuari egregi en el número 14 de l'avinguda. Este baluard d'erudició es diu 80 Mundos.
Com és el seu cosmos tangible, la seua existència pètria, el seu espai efectiu? Abans d'ingressar a la llibreria hem de passar per un torii o porta sagrada japonesa roja que separa l'àmbit d'allò profà i d'allò sagrat. Ens hem endinsat en el món màgic de la lectura amics. A la porta veem un cartell que celebra l'obtenció per part de 80 Mundos del premi a la millor llibreria cultural d'Espanya l'any 2019.
A dreta i esquerra dos aparadors ens reben amb les novetats més siderals del moment. Una màquina d'escriure Olivetti situada en un d'ells ens recorda les màgiques ferramentes de l'ofici. Passem a dins, veniu, veniu. Davant nostre, un espai allargassat ens convida a inserir-nos encara més en este univers emparaulat.
A l'esquerra, la caixa... Són les quatre de la vesprada quan arribe i Carmen Juan atén una clienta. Com estem? Dos passes més avant, a la dreta, una tauleta especial sobre Patricia Highsmith. A l'esquerra, sempre en els estants constants, llibres de butxaca per editorials.
Entre els prestatges uns evocadors mobles-illa que ens acosten els llibres més recents. Com perles d'un collar lletraferit, es disposen cada tres passos picant-nos l'ull. La meua mirada lenta em fa capir, en girar-me cap a la dreta, que he arribat a la secció d'història, on per força i professió em detindré un poc més de temps. Dalt dels textos que ens defenen de l'oblit un mapa de la ciutat dels tres noms: Constantinoble, Bizanci, hui Istanbul.
A l'esquerra altres seccions fulgurants: pensament crític, teatre, fotografia, arquitectura. En una altra illa intermèdia, feminismes. El passeig oscil·lant continua amb goig i ja m'acoste més al cor de 80 Mundos.
A l'esquerra, estants amb llibres en valencià de tota classe: assaig, juvenil, textos escolars, poesia. A la dreta, la secció d'infantil-juvenil, amb una tauleta per als xiquets. Ara l'espai s'eixampla i 80 Mundos ens oferix la traca final d'esta mascletà cultural: l'espai de gestió, amb unes escales de caragol que pugen a les oficines. Al fons, l'espai fòrum 80 Mundos on es fan les presentacions, les xarrades, les trobades. Dos sofàs disposats per a la conversa en un espai renovat. Aquí la paraula pren vida i es fa cor.
Ja he arribat al fons, soc un altre. Transformat salude a Sara J. Trigueros i torne a la caixa. Dos joies han caigut en les meues mans... 80 Mundos és de tots, és una geografia immarcescible del nostre Alacant estimat. Seguirem les bones lectures.
El autor de Fuente Librilla retrata con humor la vuelta de un treintañero bigotudo y escuálido a su pueblo en el interior de la Región de Murcia