patrimoni

La busca de la Tortada de Goerlich queda deserta - Álvaro Devís

2/10/2023 - 

VALÈNCIA. La busca i catalogació de la Tortada de Goerlich, un dels projectes clau en matèria de Patrimoni d'esta legislatura, troba el seu primer obstacle. L'Ajuntament de València no ha pogut resoldre la contractació de l'inventari, catalogació i conservació preventiva de les restes del monument amb vista a la valoració d'una proposta de recuperació o reubicació de les peces. Així es reflectix en la licitació pública: cap empresa ha concorregut al concurs.

L'Ajuntament podrà ara reiniciar el procés amb un negociat sense publicitat, tal com recull la Llei de Contractació Pública. Cal destacar que és una de les prioritats de l'àrea liderada pel regidor José Luis Moreno. Va ser ell qui va assenyalar en estiu que es tracta d'una labor "complexa" que "permetrà a les noves generacions de valencians conéixer com era l'actual plaça de l'Ajuntament fa quasi un segle".

Si localitzàrem totes o una gran quantitat de peces, si el que faltara es poguera reconstruir, es podria reconstruir. El que no està clar és la ubicació. No seria en la plaça de l'Ajuntament, però voldríem buscar un altre lloc”, confessava en una entrevista a Culturplaza.

El peculiar disseny del centre de la ciutat va tindre una vida efímera de tot just tres dècades ja que va ser inaugurada en 1933 i es va demolir en 1961. Les restes de la Tortada van quedar dispersades en diversos llocs de la ciutat i la seua àrea metropolitana, com el magatzem municipal de Borbotó, els terrenys de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) al costat de l'antiga estació de Sant Isidre i espais públics de Paiporta. Fins i tot es creu que també hi ha restes en l'escalinata del monestir de Santa María del Puig.

Així, el consistori havia licitat la contractació de l'inventari, catalogació i conservació preventiva de les restes de la Tortada de Goerlich, amb vista a la valoració d'una proposta de recuperació o reubicació de les peces.

En col·laboració amb el Servici de Patrimoni Històric i Artístic de l'Ajuntament de València, l'empresa adjudicatària hauria de mamprendre el treball en un termini màxim de tres mesos i mig, inclosa una possible pròrroga d'un mes, a partir d'un estudi previ realitzat en març de 2021 pel Servici d'Investigació Arqueològica Municipal (SIAM). El contracte tenia un valor estimat de 133.842,21 euros.

Cal posar en valor tota l'obra de Goerlich que pugam. Part del disseny urbanístic de la ciutat va ser responsabilitat seua i cal reconéixer-li'l. Almenys volem recuperar els elements urbanístics icònics, com la Tortada”, declarava Moreno.