GRUPO PLAZA

'napalm' i 'L' any del gos'

La crítica social i el trauma de la guerra centren les dues novel·les finalistes del Ciutat d'Alzira

10/11/2016 - 

VALÈNCIA (VP/EP). El jurat del XXVIII Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira ha seleccionat dues obres com a finalistes d'entre les 27 presentades en esta modalitat. Una de les serà la guanyadora dels 16.000 euros amb els quals l'Ajuntament d'Alzira (València) patrocina el guardó. 'Napalm' és una novel·la irònica, carregada de crítica social, on una galeria de personatges, aparentment inconnexos, sobreviuen a la misèria quotidiana. Per part seua, 'L'any del gos' és el relat d'un personatge marcat per la guerra que torna a casa alienat, buit moralment, i que mira de reconstruir-se, informa l'editorial Bromera en un comunicat.

Per la seua banda, al XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València dota amb 12.000 euros, s'han abordat temes molt diversos. Entre els 21 originals presentats -un "èxit de participació en esta modalitat", recalquen els organitzadors-, el guardó serà per a una de les dues obres que el jurat ha destacat per la seua "qualitat indiscutible": 'Human diversity', un assaig que explora la diversitat humana des d'una perspectiva biocultural, i 'Encara no és tard', una anàlisi sobre les claus per a entendre i parar el canvi climàtic, que analitza este greu problema del segle XXI des d' una perspectiva nova, integradora i amb un plantejament optimista.

Al XVIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, dotat amb 8.000 euros, han optat 16 originals, dels quals s'han seleccionat dos finalistes: 'Cartografies de diàspora i de pèrdua', un assaig que recrea la vida i l'obra dels artistes exiliats, i 'Cafarnaüm', un dietari que dóna compte de records i vivències personals passades pel tamís de la raó i la ironia.

Al XI Premi de Poesia Ibn Jafadja s'han presentat 48 originals. El jurat ha seleccionat dos com a finalistes per a optar als 5.000 euros amb els quals la UNED patrocina este premi. Entre estos, 'Neutre', un poemari que planteja una reflexió personal entorn al tema del gènere, de l'assumpció de la pròpia sexualitat, i 'La breu estructura de la llum i de l'aire', una obra en la línia dels haikus i la tradició oriental que suposa un experiment que palesa la convivència entre la prosa poètica i el vers breu.

Àlbum il·lustrat

Pel que fa al I Premi Enric Solbes d'Àlbum Il·lustrat, han sigut 20 els originals presentats, entre els quals el jurat ha seleccionat dos finalistes que opten als 6.000 euros aportats pel Consorci Ribera i Valldigna. D'esta manera, el guanyador d'esta primera edició pot ser 'Nanuq', un relat que narra el creixement personal del protagonista fruit de la pèrdua dels éssers estimats, o bé 'Aigua va!', una oda a l'aigua i a la importància que té en les nostres vides.

A la XXVIII edició d'estos premis literaris s'han presentat un total de 209 originals que opten als 71.500 euros de dotació global d'este certamen, una participació que "confirma un any més la rellevància social i cultural d'este esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua", subratlla l'editorial.

Els noms dels guanyadors de les categories d'àlbum il·lustrat, novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran este divendres, 11 de novembre, en la tradicional sopar d'entrega dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d'esta població en un acte que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l'economia i l'educació.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme