GRUPO PLAZA

Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado

La 'Guia inacabada de la fantasia valenciana' reuneix l'imaginari autòcton de la por

21/10/2022 - 

VALÈNCIA (EP). El Museu Valencià d'Etnologia, L'ETNO, presenta la 'Guia inacabada de la fantasia valenciana', una obra que pretén "aconseguir tot el coneixement referenciat sobre l'imaginari valencià de la por". Els autors Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado, bons coneixedors de la rondallística, les llegendes i les criatures fantàstiques que les protagonitzen, són els autors del volum.

"L'obra naix amb l'objectiu de propiciar la investigació respecte a la fantasia popular. El projecte s'inclou dins del programa anual d''Espanta la por', creat per L'ETNO fa set anys, amb la missió de difondre l'imaginari valencià de la por i els monstres quan s'acosta la festa de Tots Sants", explica en un comunicat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

En 'Guia inacabada de la fantasia valenciana' els tres escriptors valencians no només investiguen a partir d'articles publicats en revistes o obres d'assaig, també fan una intensa tasca de difusió a través de la literatura infantil i juvenil, allí on les espantacriaturas i les llegendes són protagonistes.

L'últim llibre que els va reunir com coautores va ser 'Por o fugirem', de l'editorial Andana, que arreplegava les millors llegendes de por actualitzades per al públic juvenil.

Repertori i calendari de criatures

Aquesta obra respon tres preguntes: en primer lloc, quines són les criatures fantàstiques que aguaiten als valencians i les valencianes, i que Víctor Labrado respon amb el Repertori alfabètic de llocs, objectes, presències secretes i éssers o criatures de naturalesa ambigua o existència improbable.

En segon lloc, on s'amaguen aquests éssers, extrem que descobreix Francesc Gisbert amb geografia màgica i llegendària de personatges, entitats, espais i creences de l'imaginari valencià.

I, en tercer lloc, en quin moment els poden trobar en acció, la qual cosa aclareix Joan Borja amb el calendari essencial de personatges, éssers, entitats, espais i creences fantàstiques de l'imaginari popular valencià.

La guia conté dos índexs que faciliten la consulta: un índex onomàstic de criatures i un índex toponímic, a més d'una extensa i acurada bibliografia que inclou des dels estudis de Martínez i Martínez, Sanchis Guarner o Capó, compilacions i recopilatoris locals fins a obres infantils que han sigut referents en la recuperació i revitalització del nostre imaginari, cas de 'La María no te por' de Francesc Gisbert i Dani Miquel.

Les pàgines d'aquesta guia estan il·lustrades per Marc Bou, col·laborador en publicacions infantils i juvenils de la mateixa temàtica, com per exemple 'Los mundos de Laia' de Miquel Puig (Andana editorial), la col·lecció Fábulas valencianas de Tàndem recopilades i adaptades per González Caturla, o 'Tombatossals', de l'editorial Edelvives.

Les il·lustracions de Marc Bou, amb el seu característic traç escultòric, dialoguen a la perfecció amb els textos i tenen un paper essencial per a actualitzar i reviure el patrimoni immaterial valencià a través d'aquesta obra de referència.

La guia és "un punt d'inflexió per a arreplegar tot allò que es coneix del nostre imaginari i que, des del seu naixement, es planteja: què ens queda per a saber". Els autors són conscients que existixen buits informatius i que no tot ha sigut recopilat en tots els racons del territori valencià.

En el seu pròleg, la Biblioteca de L'ETNO convida a tots els lectors i lectores, així com a les biblioteques i els centres d'estudis locals i comarcals, a ajudar a completar-la perquè en un futur siga una guia del tot acabada.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas