GRUPO PLAZA

amb relació a l'exposició 'Visca el carrer!'

La Nau acull un cicle de debats sobre la relació entre mobilitat i espai urbà

12/02/2018 - 

VALÈNCIA. Aquest dimarts dia 13, a les 18:00 hores, s’inaugura al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València un cicle de debats sobre mobilitat i espai urbà com a complement a la exposició Visca el carrer! La transformació de la mobilitat i l’espai públic, que podrà visitar-se al Claustre de La Nau fins al 18 de març. La primera taula redona, ‘Comerç i espai públic’, aborda la relació entre el comerç local i els processos de pacificació del tràfic. Un platejament l'han passat abans que València ciutats com Pontevedra, Sant Sebastià, Barcelona, París i Nova York. Totes elles van iniciar propostes que, malgrat que ara són reeixides, van trobar en els seus inicis resistències per la por al canvi.

Aquest va ser el cas de Granollers. Allí, en els anys 90, els comerciants van liderar les reivindicacions veïnals per a transformar una travessia urbana en un carrer per als vianants. Per a açò, van decidir ocupar amb cadires on s'asseien a parlar, la principal artèria comercial, que era travessada per una carretera. Així van aconseguir la seua peatonalització. Una victòria que es va veure entelada per la proliferació de franquícies que substituïen als comerços tradicionals. Un exemple de com la ciutat està en constant transformació. "És per açò que és molt important debatre sobre aqueix procés de canvi i la seua manera d'afrontar-ho i cap a on ha d'anar el propi espai urbà", manifesten des de l'organització.

Per a conéixer millor aquestes experiències i aprendre d'altres ciutats, EMT València en col·laboració amb la Universitat de València presenta un cicle de conferències que té la mobilitat com a eix principal i que se celebraran al Centre Cultural La Nau.

Programa

La primera conferència, sota el títol ‘Comerç i espai públic’, tindrà lloc aquest dimarts 13 de febrer a partir de les 18:00 hores i en ella s'analitzarà quin ha de ser el paper del comerç en la vitalitat de l'espai públic. Per a açò participaran representants d'associacions de comerciants de València i de Granollers, al costat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi i la directora de comerç i consum de l'Ajuntament de Barcelona, Mercè García de l'Estal.

La següent cita serà el dimecres 21 de febrer a les 18:00 hores en la qual es presentaran les conclusions dels tallers que s'han realitzat amb un centenar de persones sobre el tipus de transport que es vol per a la ciutat. El document de conclusions que es presentarà és fruit dels sis tallers temàtics que va plantejar l'EMT per a debatre en profunditat, amb un mapatge d'agents i on es va tractar la relació amb el transport públic en superfície des de diferents perspectives: gènere, persones majors, jóvens, vianants, ciclistes, usuaris, no usuaris i persones amb problemes de mobilitat.

Les jornades culminaran el dijous 23 de febrer, també a les 18:00 hores, amb un debat sobre les necessitats de mobilitat i com es gestiona la convivència entre tots els actors afectats. Per a açò es comptarà amb la presència del cap de policia local de Pontevedra, Daniel Macenlle i Silvia Casorrán, de l'associació Col·lectiu Superilla de Poblenou (Barcelona), entre altres.

Visca el carrer!

Aquestes activitats paral·leles vénen a complementar l'exposició Visca el carrer! La transformació de la mobilitat i l’espai públic que es troba al claustre del Centre Cultural La Nau.

Per a açò, el Claustre de la Nau està totalment intervingut amb pancartes, vídeos, instal·lacions, fotografies de gran format… Un recorregut per deu espais sobre el paper, sempre en construcció, de les ciutats i la dimensió ciutadana dels espais urbans, que defensen figures de l'urbanisme internacional, tals com l'arquitecte danés Jan Gehl o l'activista nord-americana Jane Jacobs, i les aportacions de la qual estan presents en la mostra.

 


Noticias relacionadas

un recorrido a lo largo de 60 años y 120 fotografías 

La conquista de la noche española, cámara en mano

Por  - 

La Nau acoge Nocturnas 1900-1960. Mientras la ciudad duerme… una exposición compuesta por 120 fotografías y 3 formatos audiovisuales que retratan la noche española durante la primera mitad del siglo XX 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email