GRUPO PLAZA

L'AJUNTAMENT HO HA ACORDAT AMB L'EMPRESA

L'obertura del Museu de la Mar es torna a endarrerir - Á. Devís

| 21/02/2023 | 3 min, 18 seg

VALÈNCIA. El Museu de la Mar dilata l'obertura de la seua primera seu a la Casa dels Bous. L'empresa guanyadora de la licitació per a la seua rehabilitació i transformació en espai expositiu ha demanat a la Regidoria de Cultura i Patrimoni l'adaptació del contracte —especialment el moment de lliurament— a causa de diversos contratemps que han sorgit a partir de la troballa d'unes restes arqueològiques, segons va avançar ahir Las Provincias i ha confirmat este diari.

La petició de l'empresa està datada a pocs dies que l'empresa haguera d'entregar les obres finals. I és que, a mitjan novembre, la Junta de Govern de l'Ajuntament de València ja va aprovar una primera ampliació del termini fins al 31 de gener.

Llavors, la Regidoria de Cultura ja coneixia eixa gran troballa: davall d'una capa de quitrà situada en la façana oposada al rellotge de sol emblemàtic n'ha aparegut un altre, un dels rellotges de sol més antics conservats a la ciutat, que marcaria l'hora de tornada de les barques. Això ha provocat que es modifique el projecte per a fer transitable el terrat de l'edifici annex i que es puga observar de prop, perquè si no, el propi edifici tapa el rellotge des de la majoria de perspectives. Segons fonts de l'Ajuntament també hi ha hagut “excessos de medició”.

Amb tot, al novembre ja es podia intuir que les obres ho tindrien difícil per a arribar a concloure el 31 de gener. Va ser el 24 de gener quan l'empresa va demanar la suspensió temporal fins que es revisara el contracte, posant com un altre gran argument que, des de l'inici de la licitació al novembre de 2020 fins al dia de hui, s'ha conclòs el procés de declaració com a Bé de Rellevància Local de l'edifici, la qual cosa li afig una protecció patrimonial extra que no es va tindre en compte durant el concurs.

L'Ajuntament de València, en tot cas, afirma que la nova modificació del contracte inclourà tot allò contemplat per la constructora i l'administració i calculen que estarà aprovada “en un mes, aproximadament”. A més, “s'ha ordenat la continuïtat de les obres, la qual cosa ha possibilitat que no es pararen ni s'hagen de parar en cap moment”, per la qual cosa el negociat d'esta modificació no implicaria un retard substancial. “És una bona notícia”, valoren fonts oficials.

El rellotge de sol recuperat davall la capa de quitrà. Foto cedida por la Regidoria de Cultura de València.

Durant les obres de la Casa dels Bous no han sigut pocs els descobriments fets i les decisions preses a partir d'ells. De fet, s'han pres determinacions sobre la museologia —el procés de la qual s'ha començat però es completarà al llarg dels pròxims mesos— que han tingut en compte la conservació de les plantes de les cases de les tenyidores.

Però, en tot cas, la rehabilitació i la posada a punt s'ha dilatat en quasi tots els processos. Cal recordar que el projecte del Museu de la Mar és de 2016, en l'anterior legislatura. En 2019 es va definir l'ús de cadascuna de les tres seus, si bé la que es va projectar més immediata va ser la de la Casa dels Bous —de les altres dos seguixen sense haver novetats—. El concurs públic de la rehabilitació es va formalitzar en abril de 2021 amb un termini inicial de 14 mesos, per la qual cosa s'esperava rebre les claus en el segon semestre de 2022. Esta nova ampliació, que encara falta calcular, si no conviu amb el projecte de museografia que està portant de manera interna la mateixa regidoria, faria molt complicat pensar en un Museu de la Mar obert en 2023.

next