GRUPO PLAZA

2 de març

L'assaig 'Veles i vents' es presenta al Palau Ducal de Gandia

El catedràtic Robert Archer i l'oceanògraf Tono Fornes dediquen un estudi global al poema d'Ausiàs March

28/02/2023 - 

VALÈNCIA. 'Veles e vents' és el poema més conegut del cavaller i poeta d’arrels saforenques Ausiàs March, però, més enllà del significat general de les seues estrofes, és molt poc el que es coneixia sobre les seues causes i significat real. Per això, el catedràtic de Filologia del King's College de Londres Robert Archer, un dels principals editors de l'obra completa de March, i el professor, mariner i oceanògraf de Dénia Tono Fornes, han unit els seus coneixements i esforços per tal d’analitzar minuciosament en un assaig la relació entre el poeta i el món de la mar, amb l'objectiu de tractar d'esbrinar per què va emprar aquelles imatges marineres, gens habituals en la poesia de l'època. 

Així, en el llibre que acaben de publicar, Veles i vents: el món de la mar en Ausiàs March, una coedició de la Institució Alfons el Magnànim i Llibres de la Drassana, examinen, en primer lloc, la visió de la mar en la política del període baixmedieval i la seua presència en les fonts literàries que March tenia a l'abast i podia haver llegit. A continuació, aprofundixen en el món naval i nàutic de l'època per a conéixer els objectes, tècniques, condicions i grups humans amb els quals el poeta va entrar en contacte al llarg de la seua experiència marinera i que van deixar una evident petjada en un bon nombre dels seus textos. Finalment, repassen eixa experiència, vinculada fonamentalment a les dos expedicions del rei Alfons el Magnànim en les quals el cavaller va participar, en 1420-1421 i 1424-1425, que el van dur a navegar per les aigües de les Balears, Còrsega, Sardenya, Sicília, Nàpols i Tunísia

Amb totes les informacions reunides, els autors d'este important assaig arriben en el capítol final, "Un vaixell de nom Ausiàs March", a unes conclusions que no deixaran indiferent a ningú: des d’una nova proposta de datació de les primeres composicions del poeta fins a una descripció de la possible ruta del “retorn” del qual es parla en el poema, passant pel punt exacte en què els nostres poetes van decidir abandonar les formes occitanes i van apostar definitivament per les valencianes. Una hipòtesi de lectura que du el coneixement de la literatura del Segle d'Or a un nou terreny inexplorat fins ara.

Així ho explicaran Robert Archer i Tono Fornes el dijous 2 de març, a les 19:30 hores en el Saló de Corones del Palau Ducal de Gandia, on va créixer Ausiàs March, en l'acte de presentació del llibre, que, a banda dels mateixos autors, comptarà amb la participació de la vicepresidenta de la Diputació de València Maria Josep Amigó i l'editor de Llibres de la Drassana Vicent Baydal. Serà el punt d’arrancada dels actes del #3deMarch, el programa cultural organitzat per Saforíssims i l'Ajuntament de Gandia en commemoració de la mort del poeta.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme