Hoy es 13 de diciembre
GRUPO PLAZA

tribuna libre / OPINIÓN

L' emprenedoria en la Comunitat Valenciana a 2021

30/03/2022 - 

Escric aquest article en unes dates en les que, després d’un repte global causat per la pandèmia de la covid-19, albirem de nou altre, com és el del conflicte a Ucraïna i les seues conseqüències econòmiques, junt amb aquells que la societat europea s’ha proposat per mantenir el seu benestar, la transformació ecològica i digital.

Aquest entorn econòmic, qualificat com a Volàtil, Incert, Complexe i Ambigu (VUCA en anglés) es reflectia en estudis de percepció com el GEM 2021, en el qual, en el seu informe 2020-2021, detectava una davallada en la percepció d’oportunitats per a emprendre i l’augment de la por al fracàs com a major obstacle per exercir l’emprenedoria.

Malgrat les percepcions, el mateix informe recollia el manteniment i l’augment de la Taxa d’Iniciatives Emprenedores i la consolidació de les mateixes, situant-se en un 5,1% i un 6,1% a la Comunitat Valenciana.

És més, aquestos indicadors es confirmen, si comprovem, amb dades i estadístiques oficials, que tant, la creació de societats mercantils, com cooperatives, com el treball per compte propi ha augmentat en 2021, respecte de 2020.

L’INE indica que en 2021, es crearen 11.842 societats mercantils en la Comunitat Valenciana, 2.341 més que en l’any 2020, situant-se en nivells superiors als de 2019, i confirmant l’eixida de la disrupció que va causar la pandèmia.

El Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, en 2021, va inscriure 175 cooperatives, un 5% més que en 2020, ocupant a 469 persones i reforçant la resiliència del sector.

D’altra banda, el nombre d’autònoms, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social, va augmentar en 6.429 persones en l’any 2021, respecte del 2020.

Xifres, en tots els àmbits que podem pensar fan referència a l’esperit emprenedor de l’economia valenciana.

Aquestos indicis de recuperació també els hem trobat en les demandes de participació dels programes que la Direcció General d’Emprenedoria presta a les persones emprenedores en les diferents fases dels seus projectes. Els programes d’ideació, creació i consolidació, el Campus de l’Emprenedoria Innovadora, així com el Programa LLAMP-CV, especialitzat en emprenedoria sostenible i orientat a projectes de triple impacte socioeconòmic, han atés a 517 iniciatives emprenedores i 1.863 persones  han participat en el desenvolupament dels diferents programes esmentats.

Però no només això, si obrim el prisma i entenem l’emprenedoria des d’una perspectiva transversal, que afecta a tots els sectors productius, a la innovació, a l’auto-ocupació, a la educació i la cultura emprenedora, tal i com es reflecteix al Pla Estratègic de l’Emprenedoria, el reforç públic en aquesta matèria és encara molt major.

La Generalitat Valenciana, segons l’Anàlisi d’Execució del Pla Estratègic de l’Emprenedoria 2019-2023, ha destinat en 2021, més de 150 milions d’euros al reforç de l’activitat productiva i emprenedora en la Comunitat Valenciana, on més del 60% corresponen a ajudes en matèria d’ocupació i autoocupació recollides als Plans Resistir i Resistir +, confirmant l’augment que ve produint-se des de 2019, amb 109 milions d’euros.

L’aposta de la Generalitat Valenciana en general i de la Conselleria d’Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, en particular per fomentar el reforç, l’acompanyament i la dinamització del teixit econòmic en la nostra terra és innegable, malgrat les condicions d’infrafinançament que viu l’administració autonòmica i malgrat un entorn socioeconòmic convuls.

Aquesta aposta genera un clima favorable per desenvolupar iniciatives econòmiques i empresarials, que demanden innovació, sostenibilitat i impacte social positiu, per millorar el benestar dels valencians i les valencianes. Si ens fixem només en el sector tecnològic, a la Comunitat Valenciana en 2021, han nascut 1.024 Start-Ups, un 15% més que en 2020, i on el 76% de les mateixes, generen un triple impacte positiu, segons les dades de l’Observatori de les StartUP de la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana, poc a poc, es consolida com un pol de referència en sostenibilitat per canviar el model productiu.

Les persones emprenedores que lideren i treballen en equip en aquestes iniciatives i projectes, mereixen el nostre suport i admiració, ja que són els i les empresàries del present i del futur.

Teresa Garcia Muñoz, directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas