GRUPO PLAZA

Animació lectora

Les jornades JALEO sumen l'antropòloga Michèle Petit o l'editor Daniel Goldin"

Cultura participa en les jornades JALEO d’animació a la lectura infantil i les biblioteques que se celebren del 9 al 12 de juliol dins dels cursos d’estiu de la UIMP

22/05/2019 - 

VALÊNCIA. Cultura de la Generalitat col·labora amb les jornades JALEO d’animació a la lectura que enguany reivindiquen la funció de la literatura infantil i les biblioteques.

Dins dels cursos d’estiu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i coorganitzades amb Cultura de la Generalitat i la Universitat de València, se celebraran, del 9 al 12 de juliol, les V Jornades d’Animació a la Lectura, Escriptura i Observació (JALEO).

Les jornades, dirigides per Mar Benegas i Jesús Ge, poetes i especialistes en literatura infantil i juvenil, tenen com a objectiu convertir-se en un fòrum estable de reflexió sobre la lectura i la infància en l’actualitat, i serviran de focus de formació per a mestres, bibliotecaris, animadors i mediadors culturals. La combinació de les reflexions teòriques amb les experiències pràctiques servirà com a fil argumental de les jornades.

Les jornades JALEO s’han anat consolidant any rere any com una cita ineludible per als professionals de la mediació lectora que volen continuar formant-se i reflexionar sobre els llibres i la lectura en la infància. S’ha arribat a més de dues-centes matrícules cada edició. Per a enguany s’han confirmat ja matrícules provinents de les Illes Canàries, Navarra, Catalunya, Castella-la Manxa, Madrid, Extremadura… i també de la República Dominicana, l’Uruguai, Xile i l’Argentina.

Les jornades comptaran amb la presència de ponents experts i grans noms del món de la promoció lectora com l’antropòloga francesa Michèle Petit, coneguda per les seues experiències de lectura en entorns desfavorits i defensora de la literatura com a element d’humanització; o l’editor i promotor cultural Daniel Goldin, fins fa poc director de la Biblioteca Vasconcelos (Mèxic), que defensarà el valor que tenen les biblioteques hui en dia aportant la seua experiència de convertir la biblioteca en el centre cultural de la ciutat; la poeta mexicana María Baranda serà l’encarregada de tancar les jornades amb una conferència sobre poesia infantil titulada El vuelo y el pájaro.

Com funciona una biblioteca escolar i la repercussió que té en els processos educatius serà l’objectiu d’Ana Nebreda i Pilar Luján; com incorporar la literatura com a eix transversal en les classes de llengua amb joves ens ho contarà Fran Amaya; i podrem conéixer també l’experiència de Ciutat Lectora ‘Sevilla se lee’ que Lola González Gil va posar en marxa a Sevilla des del 2005. L’il·lustrador valencià, i quatre vegades Premi Nacional, Miguel Calatayud torna a formar part de la plantilla de figures rellevants de les jornades JALEO.

També els mateixos directors de les jornades (Mar Benegas i Jesús Ge) tindran la seua intervenció per a fer un recorregut pels cinc anys d’aquestes jornades que continuen mantenint-se com una cita obligada per a tots aquells que vulguen reflexionar i millorar la seua pràctica en la mediació lectora.

El dimarts 9 de juliol tindrà lloc l’acte d’inauguració, amb entrada lliure i gratuïta, que constarà de la conferència Vivir entre libros, del periodista Jesús Marchamalo, i que donarà pas més tard a l’espectacle Entre diluvios, de la companyia de teatre d’objectes La Chana, que ens acompanyarà durant les jornades, fent un homenatge a Juan Rulfo i els seus relats.

Una altra de les activitats rellevants d’aquestes jornades és la VI Jam Poètica Infantil, un recital de poesia infantil –únic en el món– que comparteixen xiquets i adults i que es farà a l’aire lliure a l’avinguda Blasco Ibáñez amb la col·laboració de la llibreria infantil especialitzada Leolo.

Les jornades JALEO’19 són una de les activitats incloses en el Pla valencià per a foment del llibre i la lectura 2017-2021 i compta amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, la Conselleria d’Educació (a través del CEFIRE de Torrent) i la Universitat de València.

Noticias relacionadas

la nave de los locos

Quisiera ser lacayo en ‘Downton Abbey’

Después de mucho resistirme, he dado mi brazo a torcer. Veo series, como casi todo el mundo. Debo decir que tengo buen gusto al elegirlas. Soy fan de ‘Downton Abbey’. La historia de los Crawley me tiene atrapado. ¡Lo que hubiese dado por trabajar para unos condes ingleses!     

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme