GRUPO PLAZA

un retorn als orígens de la banda i un homenatge a influències com la de Berri Txarrak

L’Home Brut publica ‘Odol hotzean’, el seu primer tema en euskera

27/11/2020 - 

VALÈNCIA. Una sargantana s’enfronta a la mort, que té rostre de rabosa. El rèptil sap que té una oportunitat minúscula d’escapar del funest destí que l’espera. Serena i astuta, la sargantana decideix sacrificar la seua cua per a saciar la fam del seu botxí i continuar un dia més amb vida.

"Va actuar a sang freda per a quedar-se sense una part del seu cos", diu la tornada d’esta faula rock, el nou tema de L’Home Brut. Odol hotzean (a sang freda) és també el títol de la primera cançó del grup de Beneixida en euskera, un idioma cosit a les arrels del grup. 

En primer lloc perquè el seu cantant i baixista, Eneas Ribelles, va créixer a Donostia, fill d’un flux migratori curiós de finals del segle passat: els seus pares, com molts altres músics valencians, es traslladaren al nord per a ocupar places de mestre en conservatoris. Ribelles va completar el viatge de retorn quan va formar, en el poble matern de Beneixida, la banda que comparteix amb Manel Samper (guitarra), Martín Aguirre (guitarra), Alexandre Sanjuán (batería) i Carlos Part (teclats). 

Però esta no és l’única raó. Potser la més poderosa estiga en l’ADN musical de L’Home Brut, qui tenen entre els seus referents fonamentals a Berri Txarrak. La formació de Lekunberri liderada per Gorka Urbizu va exercir una influència determinant en una generació de grups de l’escena valenciana; així va ocórrer amb els de Beneixida, conjunt que va nàixer com un power trio de potents descàrregues punk, abans de sofisticar el seu so, encaminant-lo cap a l’indie rock. Els camins de mestres i aprenents es va creuar a la primavera de 2019 a València, mentre Berri Txarrak s’acomiadava dels escenaris i L’Home Brut, teloners en una nit llegendària, s’enlairaven en la sala Moon.

Mentrestant, la idea de recuperar les arrels sonores bategava en el quintet valencià, però quan encaraven cadascun dels dos LP publicats fins a la data –Cants de balena (Mésdemil, 2016) i Llums del nord (Primavera d’Hivern, 2019)– desenvolupaven obres conceptuals amb els marges ben delimitats. Però la pandèmia ha provocat, com en tants altres sentits, un gir de timó.

Les restriccions a la vida pública van tallar en sec la gira de Llums del nord i van espentar al grup a reconduir l’activitat i la creativitat. Aleshores va brollar de nou la inquietud per tornar a l’origen. En eixe camí va emergir la figura de Llull Uberos, el tècnic dels directes de L’Home Brut, responsable de canalitzar l’energia punk rock que subjau en la banda i que s’allibera en cada concert. Ell va estar també als comandaments de la primera i salvatge maqueta del grup, per tant havia de ser ell qui liderara la producció, juntament amb Dani Vallés, d’este tema de guitarres rabioses i contundents, sense concessions. El senzill ha sigut gravat als Estudis Limonium de Castelló (Ribera Alta).

Així va nàixer Odol hotzean, una faula sobre els peatges que han de pagar els humils per a sobreviure davant la voracitat dels poderosos, una història que dialoga amb el present de precarietat i el futur ple d’incerteses. El mateix Eneas Ribelles es va ocupar d’il·lustrar la portada de la cançó i Carlos Part, teclista del grup, d’animar el videolyric que es pot trobar al canal de Youtube de L’Home Brut.

Este senzill, per altra banda, no serà una illa solitària. El grup es troba immers en la composició i gravació d’una sèrie cançons que seran publicades, sense els límits que imposa un àlbum, durant el 2021.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas