EMPRESeS DES DE l'INTERIOR | El celler eLABORA 130.000 BOTELLES ANUALS 

Mas de Rander, la tradició i la projecció del vi i el moscatell des de Benlloc - José Luis Sales

13/05/2023 - 

CASTELLÓ. La ciutat de Castelló viu d'una manera intensa les Festes de la Magdalena i en ella, des de fa moltes dècades, la tradició vitivinícola de les comarques del nord té un especial protagonisme en el recinte anomenat Mesó del vi. L'espai va nàixer com a lloc per a poder degustar i donar a conéixer els vins que elaboraven les cooperatives i cellers de les comarques de l'entorn, i un dels cellers que ha participat activament en diferents edicions del mesó és Mas de Rander, ubicat al terme de Benlloc.

La recuperació de la viticultura i mantindre la tradició familiar van ser les dos premisses que allà per l'any 2000 van portar a Juan Domingo Tàrrega, gerent de l'empresa, a mamprendre una iniciativa agrícola que té com a principal motor la vinya, però que també compta amb altres cultius com els cítrics i les oliveres. Amb arrels familiars a Benicàssim, és un coneixedor de primera mà de la tradició del raïm de moscatell a la població de la Plana. “El meu rebesavi ja treballava el raïm moscatell i mon pare va professionalitzar el treball i feia enviaments a Madrid, Barcelona i França”, explica Juan Domingo. Després, a finals de la dècada de 1960 amb la consolidació del sector turística poc a poc es va perdre una manera de viure i un signe d'identitat”.

 
El desig de recuperar aquell esperit és el principal argument que va espentar a Tárrega a posar en marxa esta aventura que “potser és el pitjor negoci pensat amb el cap i el millor amb el cor”, expressa. L'emplaçament que va triar va ser el terme de Benlloc. I no per casualitat. La població de la Plana Alta té una forta tradició vitivinícola, dins d’una zona, Castelló, que a finals del segle XIX era una les majors productores d’Espanya. “L'esforç ha sigut molt gran i ho continua sent, però després de més de vint anys el balanç és positiu”, assegura Juan Domingo.

Les xifres ho demostren. Vora 130.00 botelles de vi i moscatell anuals és la quantitat que produïx Mas de Rander hui en dia i que distribuïx arreu del món. Uns vins que ja tenen un prestigi internacional i que cada any s’exporten a països com Bèlgica, Alemanya, Holanda i Brasil. Sobre el 27% de la producció se’n va fora, diu el gerent del celler, mentres que la resta, es queda a Espanya. Llocs com Madrid o Barcelona són els principals demandants dels vins de Mas de Rander, mentres que només el 10% de la producció es consumix a la zona de Castelló. Tárrega assenyala que “en els darrers anys hi ha una millor acceptació dels vins d'ací per part de la societat castellonenca, però el procés encara és molt lent”.

 
Però la producció no és l'única preocupació de la firma. La sostenibilitat i el medi ambient també han sigut un dels seus estendards des dels inicis, ja que les instal·lacions estan formades per un celler bioclimàtic, integrat en el paisatge i energèticament sostenible. Ara, com a resultat d’una manera de treballar al camp i de coherència amb la filosofia de l’empresa, Mas de Rander té l’acreditació d'agricultura ecològica i el certificat ecològic de les instal·lacions del celler. Juan Domingo Tárrega creu que qui no tinga esta acreditació en uns vint anys “no existirà”, ja que “la societat cada vegada està més mentalitzada i conscienciada amb el medi ambient i aspectes de la salut”.

És un pas més que Mas de Rander ha fet amb l’objectiu d’aconseguir la màxima qualitat per als seus vins i que s’arredonirà si prospera la sol·licitud per a obtindre l’acreditació com a D.O. Vinos de pago, una protecció específica per a vins que es produïxen en una zona geogràfica molt determinada on les característiques de la terra i el clima en què es cultiven els fan únics i diferenciats. Mas de Rander està ubicat en una zona de muntanya i prop de la mar, fet que propicia que els vins tinguen una personalitat diferenciada i puguen obtindre eixa D.O., explica Tárrega.

El Syrah, el Temps, el Blanc, la Mistela Tinta, la Mistela Roure, el rosat Pou-Solé i el Colombreta, primer gran reserva elaborat a les comarques castellonentes, són els productes que elabora el celler amb les varietats cavernet sauvignon, garnatxa, garnatxa premium, merlot, syrah, moscatell alejandria, moscatell d'hamburg, moscatell frontignan i monastrell, cultivades a les finques de Mas de Rander, que compta amb cinc treballadors de la zona de Benlloc i Torreblanca.

Noticias relacionadas