GRUPO PLAZA

59º edició

Paco Roca, Teresa Pascual i Elisa Ferrer, premis Fira del Llibre 2024

Els premis es lliuraran en el marc de la Fira del Llibre de València en diferents dies, sempre de vesprada: el 27 d’abril Elisa Ferrer, el 28 Paco Roca i el 4 de maig Teresa Pascual

| 03/03/2024 | 2 min, 31 seg

VALÈNCIA. La 59a Fira del Llibre de València, que tindrà lloc del 25 d’abril al 5 de maig, distingirà amb els seus premis Paco Roca, Teresa Pascual i Elisa Ferrer. El premis Fira del Llibre de València s’atorguen des de l’any 2019 amb la finalitat de reconéixer la trajectòria i l’aportació literària, un en castellà i un altre en valencià, així com el talent emergent.El premi a la trajectòria en castellà a Paco Roca és especialment significatiu, car es tracta de la primera vegada que la Fira del Llibre de València premia un autor de novel·la gràfica i còmic. D’esta manera, l’organització de la Fira vol realçar el valor narratiu d'este gènere. Així mateix cal destacar que els tres premiats són valencians.

Foto: EVA MÁÑEZ

Els còmics de Paco Roca (València, 1969) han estat traduïts a una dotzena de llengües. Els seus treballs han estat guardonats, a més d’altres, amb el Premi Nacional del Còmic 2008, el Goya al millor guió adaptat per Arrugas el 2011, l’Excellence Award de Japó, l’Inkpot Award a la Comic-Con de San Diego el 2019 o l’Eisner 2020 a la millor obra estrangera. Així mateix Paco Roca ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2021 del Ministeri de Cultura i el 2023 el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València. La seua darrera obra El abismo del olvido (Astiberri, 2023), centrat en la lluita per la memòria de les persones afusellades pel franquisme al cementiri de Paterna, va vendre en poc més d’un mes els 40.000 exemplars de la primera edició.

De la seua banda la poeta Teresa Pascual (Grau de Gandia, 1952) rebrà el premi a la trajectòria en valencià. Pascual es donà a con´ixer l'any 1987 amb el poemari Flexo, obra guanyadora del premi Senyoriu d'Ausiàs March de l'Ajuntament de Beniarjó. Però, és l'any següent el del seu reconeixement públic, en guanyar el premi Vicent Andrés Estellés, dins dels Premis Octubre, amb el llibre titulat Les Hores. Des de llavors ha publicat nombrosos poemaris, com ara El temps en ordre (2002) , premi Crítica Serra d'Or de poesia, o, recentment, Tot passa baix (La Breu Edicions, 2022), premi Lletra d’Or. Per últim, el premi emergent serà per a Elisa Ferrer (l’Alcúdia de Crespins, 1983). Ferrer ha publicat recentment la novel·la El holandés (Tusquets, 2023). L’any 2019 va guanyar el premi Tusquets Editors de Novel·la amb Temporada de avispas.

next