GRUPO PLAZA

sagunt capital cultural

'Per la defensa de la cultura' exhibeix la rellevància de València en el Congrés d'Escriptors

5/12/2018 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). L'exposició Per la defensa de la cultura arriba a Sagunt per a mostrar la "rellevància" de València en el Congrés d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura i en el Congrés Internacional d'Escriptors i Artistes, celebrat en la capital del Túria en 1987 per a commemorar la "històrica" trobada.

L'obra s'inaugura aquest dimecres a la vesprada pel director del Consorci de Museus de la Comunitat, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel regidor de cultura de l'Ajuntament de Sagunt, José Manuel Tarazona. Es podrà veure en la Casa de Cultura del Port de Sagunt fins al 6 de gener, detalla la Generalitat en un comunicat.

La mostra, comissariada per Edelmir Galdón i Francesc Pérez i Moragón, ha sigut fruit d'un llarg treball de recerca, ja que reuneix imatges, documents i testimoniatges de l'I Congrés d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura, celebrat a París en 1935, de l'II Congrés, que va tenir lloc al juliol de 1937 en sessions a València, Madrid, Barcelona i París, així com del Congrés Internacional d'Escriptors i Artistes per a commemorar la "històrica" trobada.

El Segon Congrés d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura va reunir a desenes de narradors, poetes i assagistes amb els objectius de fer veure al món el perill que suposava l'ascensió del feixisme; així com manifestar la solidaritat amb la República i amb el poble espanyol.

"Aquesta exposició mostra la rellevància que va tenir València en aquella època i la transcendència d'un congrés que va tenir el seu ressò en la premsa internacional. És, precisament, gràcies a la llavor periodística dels mitjans de l'època com s'ha pogut avui reconstruir, en gran part, la crònica d'aquests dos congressos", ha ressaltat Pérez Pont.

Més de deu entitats tant espanyoles com a franceses han col·laborat en la "profusa recerca" realitzada per a l'exposició, entre les quals destaquen la Biblioteca Nacional d'Espanya, el Centre Documental de la Memòria Històrica i l'Arxiu General de l'Administració.

Entre la documentació que es presenta, com a retallades de periòdics o reproduccions de cartells, es troben diverses publicacions d''Hora d'Espanya', una "ambiciosa" revista de cultura creada entre 1937 i 1939 amb una redacció de joves escriptors entre els quals estaven Juan Gil-Albert, María Zambrano, Quiroga Pla o Ramón Gaya.

Míting d'intel·lectuals antifeixistes

També destaca la informació apareguda en 'El Mercantil Valenciano', el 20 de novembre de 1936, sobre el míting dels intel·lectuals antifeixistes realitzat en el Teatre Olympia amb la participació de Ilya Ehrenburg, Tristan Tzara, Romain Rolland, André Malraux, Rafael Alberti, Max Aub, Luis Cernuda i Antonio Machado, entre d'altres.

Aquesta mostra és la primera d'un conjunt d'exposicions, organitzades pel Consorci de Museus, que acomiadaran enguany la programació de la Generalitat a Sagunt, amb motiu de la capitalitat cultural valenciana.

"En la nostra línia de descentralització de l'oferta cultural, la setmana vinent portarem a Sagunt parteix la Colecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, que es podrà veure en dues exposicions, en la Sala d'Exposicions Glorieta de la Fundació Bancaixa i en el Centre Cívic del Port de Sagunt", ha anunciat Pérez Pont.

Reflexions sobre la societat més propera

D'altra banda, la Generalitat va adquirir el passat any un total de 33 obres d'artistes valencians, en una primera fase d'adquisició d'obra, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques que reflexionen entorn de diferents qüestions de la societat més propera.

El Consorci de Museus de la Comunitat ha engegat una sèrie de cicles expositius compostos per algunes de les obres que formen part de la col·lecció i que van a visitar diferents poblacions de Castelló, València i Alacant.

Sagunt i Potries (Gandia) són les primeres ciutats a rebre aquestes exposicions per ser capital cultural valenciana, un segell atorgat per la Generalitat anualment i que reconeix l'aposta realitzada per aquestes ciutats per la cultura així com per la participació ciutadana.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme