GRUPO PLAZA

acomiadament de la fira

‘Plàcid viatge a Hollywood’ i ‘L’òpera oblidada’ arriben a la Fira del Llibre

6/05/2023 - 

VALÈNCIA. Cultura de la Generalitat presenta quatre publicacions recents de cinema, arts escèniques i música editades per l’Institut Valencià de Cultura a l’espai de Caixa Popular de la 58 Fira del Llibre de València, que se celebra del 27 d’abril al 7 de maig als Jardins de Vivers de València.   ‘Plàcid viatge a Hollywood, Luis García Berlanga en clau americana’, de Luis Alberto Cabezón García, es publica en versió castellana i valenciana dins de la Col·lecció Textos d’Edicions de la Filmoteca Valenciana. El llibre serà presentat per l’autor en l’espai de Caixa Popular. A partir de la reconstrucció del viatge a Hollywood de Luis García Berlanga, Alfredo Matas i Amparo Soler Leal, el 1962, per a representar Espanya en els premis de l’Acadèmia de Cinema Nord-americà, els Oscars, en aquest llibre es fa una lectura en clau ‘americana’ -estatunidenca- de la vida i l’obra del director valencià: una mirada diferent dels escrits en la premsa, els guions cinematogràfics i les pel·lícules, a la recerca de referències ‘americanes’.

A més a més, s’hi desvela que Berlanga va ser el director de doblatge d’‘El padrino’, de Francis Ford Coppola, una tasca que ha passat desapercebuda en totes les biografies que s’havien fet fins ara sobre el director valencià. S’hi localitzen referències al cinema estatunidenc en els seus discursos posteriors al viatge a Hollywood, se’n rastreja l’erotisme ‘made in USA’, els gustos, les publicacions i els personatges. D’altra banda, una secció d’‘Anècdotes i llegendes’ recull els moments o experiències ocorreguts entorn de Berlanga i el seu cinema, sempre en clau ‘americana’. I per acabar s’hi incorporen els dos únics textos que fan referència a aquest viatge a Hollywood, un d’aquests, del mateix Berlanga, i un altre, d’un diari desconegut d’ Amparo Soler Leal.  

Luis Alberto Cabezón García és investigador i escriptor cinematogràfic amb una trajectòria dilatada que combina amb la tasca que té com a productor i director cinematogràfic des de 1994. És també autor i editor de nombroses obres d’investigació entre les quals destaca ‘Mapa sonoro del Logroño de Rafael Azona 1926-1951’, ‘A vueltas con Rafael Azcona’, ‘La producción cinematográfica’, ‘El guitón Honofre de Gregorio González’ i ‘Rafael Azcona, con perdón’, entre d’altres. Especialitzat en l’obra d’Azcona, va catalogar la biblioteca personal del guionista riojà. Al mateix acte es presentaran les últimes publicacions del Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera, que en aquesta cinquena edició presenta, en un volum, els textos ‘La Mancha’, de Sergio Serrano, i ‘Stellea’, d’Iria Márquez, i en l’altre volum, ‘15 minuts amb tu’, de Carles Alberola, i ‘Aquí también los árboles son verdes’, de Paz Palau.  Completa la presentació el llibre ‘L’òpera oblidada’, d’Ernest González Fabra, part de la Col·lecció Patrimoni Musical Valencià de l’IVC. ‘L’òpera oblidada’ és un llibre on es fa crònica i relat de les representacions d’òpera en la València de principi del segle XIX, però també és un llibre d’història, d’assaig cultural, sociològic i lingüístic dels temps convulsos regnats per Carles IV, Napoleó i Ferran VII.

També et pot interessar...

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme