Del 27 de febrer al 12 de març el Marató Mozart durà per tota la geografia valenciana un intens programa d'activitats
VALÈNCIA. Parlar de Mozart és quasi com parlar de… futbol. El geni de Salzburg és el compositor de música clàssica més conegut i universal de la història.
La veritat és que escoltar la seua música quan estem en l'úter de la nostra mare no ens fa més intel·ligents. Creença per cert tan estesa que fins i tot té un nom: l'efecte Mozart. Però sens dubte escoltar la seua música sí causa algun tipus d'efecte, no importa quins siguen els nostres gustos musicals. Què té el de Salzburg per a provocar això?
Mozart és, possiblement, el músic més prolífic, carismàtic, polifacètic i influent de tota la història musical. Des de la seua infantesa més primerenca ja va mostrar ser un prodigi. Amb tan sols 5 anys componia obres musicals, i les seues interpretacions eren aplaudides per l'aristocràcia i reialesa europees. Va aprendre voraçment d'altres músics, desenvolupant una esplendor i una maduresa d'estil que va abastar des de la llum i l'elegància, a la foscor i la passió. L'obra mozartiana abasta tots els gèneres musicals de la seua època i inclou, atents, més de sis-centes obres, la majoria d'elles reconegudíssimes. Qui no ha taral·larejat en falset alguna vegada la famosíssima ària de la Flauta Màgica o s'ha estremit amb el seu cèlebre Requiem?
El seu enorme llegat musical se situa en el període històric anomenat Classicisme. Sí, Mozart és absoluta música clàssica. El geni austríac va establir les bases d'un nou estil musical que buscava la claredat en l'estructura, la senzillesa, la simetria i l'elegància. Bàsicament el que volia era agradar al públic, i, encara que en el seu moment no sempre ho va aconseguir, actualment és un dels compositors que més atrauen a l'audiència.
La seua vida no sempre va ser tan fàcil com imaginem i va estar marcada per les adversitats. Només va viure 35 anys i va ser un verdader rebel, rebutjant estar al servici de cap mecenes, intentant subsistir de manera autònoma. Els problemes econòmics van ser habituals en el seu dia a dia, havent de fer front a deutes i enveges, així com a una prematura i letal malaltia, que van acabar massa prompte amb una fascinant i extraordinària vida, la qual cosa va originar al seu voltant nombroses llegendes que arriben fins i tot fins als nostres dies.
Doncs bé, amb motiu de l'estrena en Les Arts d'una de les òperes més famoses d'este geni, el drama jocós Don Giovanni, tindrem l'oportunitat d'acostar-nos a la seua música amb la Marató Mozart.
Del 27 de febrer al 12 de març la Marató Mozart portarà a diverses ciutats valencianes un intens programa d'activitats: òpera, concerts, recitals, conferències, col·loquis, tallers, projeccions cinematogràfiques i activitats familiars que tindran lloc en diferents escenaris de la nostra geografia: La Nau, la Filmoteca, La Beneficiència, l'Auditori de Caixaforum València, el Centre Penitenciari de Picassent, l'Auditori-Escola de Guardamar del Segura, la Universitat Jaume I de Castelló o l'Església Santa María de Requena.
Una proposta vertebradora realitzada des de Les Arts en col·laboració amb Turisme de la Comunitat Valenciana que inclourà en la seua programació l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, els artistes del Centre de Perfeccionament, així com estudiants dels Conservatoris superiors de música de València i Castelló, els alumnes dels conservatoris professionals de música de València i de Requena, l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, a més de nombrosos intèrprets de primer nivell, que acostaran al públic l'extraordinari repertori musical d'un dels majors compositors de la història.
Tota la programació en: https://www.lesarts.com/es/marato-mozart/