Hoy es 23 de enero
GRUPO PLAZA

Un invent valencià per lluitar contra la Xylella

6/11/2018 - 

VALÈNCIA. La primera màquina de termoteràpia, dissenyada i produïda a Espanya, amb tecnologia espanyola s'ha presentat en societat. Aquesta màquina permet un tractament de termoteràpia, en aigua a 50ºC, durant 45 minuts per a plantes de vinya en parada vegetativa, per millorar la sanitat vegetal i garantir que estan lliures de Xylella.

Davant els diferents focus de Xylella Fastidiosa que han afectat la Comunitat Valencina, RG Projects ha dissenyat una màquina de termoteràpia (HWT en sigles en anglès) que ofereix als productors de vivers de plantes, en espacial als viveristes de vid, un tractament que millora en conjunt la sanitat vegetal (millora davant els fongs de fusta) però que sobretot els permet la viabilitat de les seues explotacions en el cas que aquestes acabaren sent objecte de declaració de focus de Xylella. 

Cal saber que l’EFSA, Agència Europea de Seguretat dels Aliments autoritza aquest tipus de tractament per a vivers de vid que estiguen en zones afectades per Xylella, amb l’objecte que aquestes plantes puguen ser comercialitzades i distribuïdes sempre que passen aquest tractament de termoteràpia, que eliminaria tota resta de Xylella que poguera haver en la planta produïda dins una zona demarcada per aquesta malaltia.

RG PRojects ha aconseguit dissenyar i produir aquesta màquina en un any. Ara ja es troba comercialitzada i el proper dia 2 de novembre, Termoplant, una empresa d’Aielo de Malferit, la posarà en marxa i presentarà en societat en un acte que, a més de la presència de Rodrigo Gomar, dissenyador de la màquina i propietari de RG Projects, comptarà amb la presència de David Gramaje, investigador del Institut de la Vinya i el Vi, del CSIC, a la Rioja, i Josep Armengol, catedràtic de Forestals de la UPV, dos científics que avalen aquesta tècnica.

A banda dels riscos amb què es troben els viveristes de vinya davant la Xylella, en Aielo de Malferit sense anar més lluny es produeixen més de 60 milions de plantes, aquesta màquina contribuirà també a una millora substancial de la sanitat vegetal dels plantes.

La màquina ja ha estat presentada a la direcció general de l’IVIA, així com diversos càrrecs de la Conselleria han visitat una de les dues màquines que ja estan instal·lades a la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte també que aquesta màquina es presentarà a Vinitech-Sifel, a Burdeus. També s’ha presentat al SAG de Chile, a diferents viveristes de Califòrnia (que ja n’han adquirit) o, fins i tot a Moldàvia, on ja està en funcionament aquesta màquina, produïda i dissenyada a RG Projects, amb seu a La Pobla del Duc.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas