GRUPO PLAZA

novetat editorial

'Canvi de rumb', el nou volum de memòries de Josep Piera, entre les novetats de la Fira del Llibre de València

També el periodista Moisés Pérez analitza l’ensenyament privat en 'El negoci de les aules'

| 06/05/2023 | 3 min, 24 seg

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha publicat les darreres novetats del seu catàleg, que es poden trobar en la Fira del Llibre de València. Es tracta de tres nous títols: l’assaig literari i memorialístic Canvi de rumb. Els fantàstics setanta. 1975-1979 de l’escriptor Josep Piera; el treball de periodisme d’investigació El negoci de les aules. L’ensenyament privat i concertat al País Valencià, del periodista Moisés Pérez i l’estudi històric Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional Ontinyent. 1937-1939, del pedagog Joan J. Torró Martínez.

Després de l’èxit editorial i de crítica del llibre Els fantàstics setanta 1969-1974, el recent Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Josep Piera torna a la càrrega amb el segon volum de memòries de la dècada dels setanta. Si en el primer se centrava en el període immediatament anterior a la mort del dictador Francisco Franco, en Canvi de rumb. Els fantàstics setanta. 1975-1979 l’escriptor de Beniopa (Gandia, la Safor) aborda cinc anys decisius, de 1975-1979, amb canvis polítics, socials i culturals fonamentals. Piera reflexiona sobre el temps d’esperança que s’obri, l’entusiasme de renovació escolar a les aules, els esforços culturals de jóvens inquiets i la reacció d’estructures de l’estat i de mitjans de comunicació contra tot això. I ho fa amb un estil literari reeixit. Unes memòries que combinen l’evocació íntima i una lúcida crònica social d’aquells anys. 

Pel que fa a El negoci de les aules. L’ensenyament privat i concertat al País Valencià, del periodista Moisés Pérez, és un llibre resultat de la beca de periodisme d’investigació Josep Torrent, iniciativa en col·laboració de la Unió de Periodistes Valencians i el Magnànim. S’hi analitzen els interessos econòmics i ideològics de la xarxa concertada-privada del sistema educatiu valencià. En el llibre es fa un relat, centrant-se en els vint anys dels governs del PP i els vuit dels governs del Botànic, de com ha estat el xoc polític. L’autor planteja un debat necessari de l’entramat de l’ensenyament privat-concertat: qui és qui a la xarxa educativa concertada i privada; quins interessos econòmics tenen, quines són les connexions polítiques, les relacions amb el poder, la seua capacitat d'influència, etc. En esta recerca periodística, els lectors tenen l’oportunitat de fer un viatge a través d’una teranyina que va ser beneficiada en detriment de l’escola pública.

Ontinyent, ciutat solidària durant la Guerra Civil

Finalment, el llibre Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional Ontinyent. 1937-1939 analitza la creació de l’Hospital Militar en la ciutat d’Ontinyent, iniciativa internacional en resposta al tractat de no-intervenció, que permet identificar-ne la importància en el discurs de la Guerra Civil Espanyola. La publicació del llibre coincidix amb el 86 aniversari de la creació de l'hospital. Torró reforça una de les característiques que definiran Ontinyent com a ciutat solidària, de rereguarda on es vivia certa tranquil·litat allunyada del conflicte bèl·lic. També assenyala la participació de les dones en esta experiència sanitària i a la vegada solidària amb un compromís per la defensa dels valors de progrés i respecte dels drets humans. Cal destacar la contextualització feta per Josep Gandia Calabuig, que revela dades fins ara desconegudes al voltant de l’organització de l’ocupació d’Ontinyent per l’exèrcit revoltat ajudat per la quinta columna, que operava a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent. 

next