GRUPO PLAZA

Mar i Muntanya (156) / OPINIÓN

Ecologies i sants

1/10/2019 - 

El proper 4 d'octubre és Sant Francesc d'Asís, patró dels ecologistes i dels menescals tal i com arreplega el santoral i el nostre estimat almanac, el Calendari dels Brillants. Un sant ben actual en aquestes emergències climàtiques del nostre dia a dia. Un homenot de la natura i la vida frugal, amant i amic dels animals. Exemple de respecte cap a la creació i la vida en totes les seues vessants. 

Sentiment fraternal. Una visió humil i plena allunyada de l'egocentrisme tan patent en la nostra societat. Una visió més coral on reconèixer que la humanitat no és el melic del món i que hem d'aprendre a conviure tots plegats. Sembla complicat, oi? 

No ens aniria malament escoltar el seu 'Càntic de les criatures', a veure si així podem reconnectar una miqueta més amb les nostres arrels. Amb la terra que ens ha vist nàixer, amb la mar en la qual ens hem banyat i 'purificat' i amb les muntanyes tan nostres que hem perdut el compte de quantes vegades les hem pujat. Sembla que només ens adonem de tot allò que ens envolta quan la 'Pachamama', la Mare Terra, diu prou. I a més, sàviament. 

No ens encaparrem, per molt que vullguem, els éssers humans no tenim el control. Les forces de la Natura fan i desfan. Danas impetuoses, onades de calor, inundacions, sequeres, incendis, desertificació... Ens està avisant? Ens n'adonem? Els més joves mouen fitxa. Sembla que estan despertant. La setmana passada, el 27 de setembre, es va celebrar una vaga mundial pel Medi Ambient. Aquest cop hi va haver més mobilitzacions i més manifestants que mai. 

Potser hauríem de poder assumir finalment que formen part de tot aquest TOT. I deixar de fer tant de malbé conscientment o no. La declaració d'estat d'Emergència climàtica podria ser un primer pas que done peu a que noves i velles consciències agafen embranzida per fer Verd. Els joves i els estudiants fan un pas endavant. Prenguem nota d’ells.

Cada dia nous estudis alerten que la biodiversitat del nostre planeta està en perill. Prop d'un milió d'espècies -plantes i animals- a punt de dir adeu i extingir-se per obra i acció de l'home, de forma directa o indirecta. La nostra manera de fer, el nostre sistema econòmic i productiu, la nostra societat, la globalització i el capitalisme salvatge ens mostren fins a on podem arribar. Es això el que volem?

Recapitulem. El llegat ecologista de Sant Francesc ens ajuda a esbrinar quin ha de ser el nostre espai integrat en harmonia dins la creació. I per tant tenint cura de tot i tots. Esdevinguem fraternals. És això una Utopia, és una concepció imaginària d'una societat ideal? Qui sap? De nosaltres depén...

Nous temps venen, potser noves ètiques motivades per tal com està la situació. Emergències climàtiques que alguns més que altres hauran d'afrontar. 

Ben trobat pensament franciscà sempre i quan no vullga evangelitzar. Mes aviat filosofia de vida, leivmotiv existencial. 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme