Hoy es 14 de diciembre
GRUPO PLAZA

mar i muntanya / OPINIÓN

Revitalitzar el patrimoni amb espais d’art: Benissa

8/08/2017 - 

No hi ha res com redescobrir el teu poble, la teva terra, amb ulls de nouvingut. Aquest exercici de perspectiva et permet adonar-te de tot el potencial que tenim a la comarca de la Marina Alta. Tot un munt de patrimoni no només paisatgístic, sinó també arquitectònic, cultural, gastronòmic i molt més enllà. 

Clar que també tenim defectes i molts, però hem de sapiguer aprofitar els nostres punts forts. I en aquest sentit, el fet que a Benissa, finalment, s’haja decidit obrir uns espais museístics que poden donar molt de sí i que fins ara estaven infrautilitzats és sempre positiu. Parlem en concret de l’Espai d’Art Salvador Soria, ubicat en el que es coneix com a cases del carrer de la Puríssima 38 i 40, o casa del Batle, on abans hi havien un palauets del S.XVI que van pertànyer a una branca dels Ivars. En ser rehabilitats i ampliats l’espai es creà aquest espai d’art, així com un edifici adjacent on s’hi troba l’àrea de Cultura i la biblioteca municicipal .

Museïtzar i donar cobertura i visibilitat a l’àmplia col·lecció de pintura contemporània que té l’Ajuntament de Benissa gràcies als reconeguts certàmens de pintura Salvador Soria és una oportunitat per enfortir el paper cultural d’aquest municipi no només a la comarca sinó a tota la comunitat. No es vol només mostrar l’exposició permanent de les obres premiades, sinó que en un futur també s’estudia dotar de major dinamisme a la sala per tal que permeta ajudar a mostrar l’obra d’artistes novells i reforçar la d’altres més consolidats. Tot això dins un espai, que a més, si el recorrem, ens permetrà adentrar-nos en la història d’un poble a través dels seus habitatges. I és els palauets en començar les obres de rehabilitació van mostrar un món més enllà: quatre casetes més antigues que delimitaven amb l’antiga muralla del poble, així com una almàssera i la gran sorpresa de les excavacions, restes d’una alqueria musulmana.

D’altre espai cultural que es vol revitalitzar i que obre les portes a turistes i locals a partir de hui és la Casa Museu dels Abargues, que malgrat que havia estat restaurada, restava tancada a excepció d’ocasions especials. Aquesta casa palau del S.XVIII-XIX compta amb mobiliari de l’època que reprodueix la vida quotidiana d’aquesta poderosa família de l’època. La capella privada, les habitacions, l’antiga cuina, la zona on vivia el servei, tot això amagat en un carreró al bell mig del centre històric medieval.

Aquest reclam cultural i de patrimoni contribueix a enfortir la identitat i autoestima d’un poble i afavoreix de manera sostenible el seu increment de turisme de qualitat, que cerca cultura i tradició i no tan sols sol i platja. Seguint aquesta dinàmica també es pretén que a partir del setembre d’altres espais emblemàtics com la Sala del Consell (Llotja) també es puguen visitar i que edificis amb història ubicats fora del nucli urbà com el Molí del Quisi, la Casa del Tros de les Calsides, o fins i tot l’ermita de Santa Anna puguen rebre grups concertats. Esperem que el Convent del franciscans (S.XVII) també puga obrir portes malgrat que els frares ja no hi seran.

No podem oblidar tampoc el Centre d’Art Taller Ivars, bressol de molts artesans del moble, i antiga nau en la que treballaren molts benissars en la que fou indústria local durant molts anys. 

D’altres exemples a la Marina

A d’altres pobles de la comarca també hi trobem exemples de patrimoni museïtzat. A Xàbia, sense anar més lluny, tenim el museu arqueològic i etnogràfic Soler Blasco, antiga casa palau d’Antoni Banyuls, que va ser majordom del rei Felip III.  A Dénia, el museu arqueològic el trobem dins el Castell en la zona coneguda com a Palau del Governador (S.XVII). En canvi, El Verger té la Torre del palau dels Ducs de Medinacelli on actualment la Fundació Baleària realitza diverses exposicions relacionades amb l’art i la cultura.

I encara hi ha més. La Marina no s’acaba mai.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas