GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'CELLER DE LA IBOLA' ELABORA L'ÚNIC VI AMB XAREL·LO A CASTELLÓ 

Aín recupera la tradició vitivinícola i desafia a l'amenaça de la despoblació

4/02/2024 - 

CASTELLÓ. Qui coneix la Serra d'Espadà i els municipis que l'envolten sap del magnetisme amb el qual aquest paratge natural de les comarques de Castelló impregna els seus habitants i visitants. Un encanteri que ha atrapat a Román Rivas i a Ainhoa Buigues, una parella que s'ha proposat demostrar que a les zones rurals també es pot emprendre, tindre un negoci i viure de la seua rendibilitat.

Román, nascut a Aín, és arquitecte i fins fa uns anys vivia a Mèxic, on es va haver de desplaçar per qüestions laborals de la família. Els avantpassats d'Ainhoa, llicenciada en administració i direcció d'empreses, també són d'Aín. Ella vivia a València, on treballava a un despatx amb sa mare. L'any 2017 Román i Ainhoa van decidir donar-li un canvi radical a les seues vides i van tornar al poble per a crear la seua pròpia empresa, el Celler de la Ibola, i també posar en marxa un projecte de vida. "Quan estàs lluny enyores més la teua gent, la trobes a faltar i vam tindre clar que volíem tornar als orígens i fer valdre el medi rural, i donar un espenta perquè els municipis de l'interior tornen a tindré un estímul per la gent jove", explica Román, que va passar de viure en una ciutat de 8 milions d'habitants a un poble de 120.

Recuperació de camps històrics

Han passat ja set anys des que va sorgir la idea i la iniciativa empresarial s'ha consolidat, igual que el seu projecte de vida. Román i Ainhoa són pares d'una xiqueta de 4 mesos. Durant tot aquest temps, s'ha anat forjant el seu somni, sense presses però també sense pauses. Han creat una xicoteta bodega familiar per a recuperar una de les tradicions de la localitat de la Plana Baixa. "Aín sempre ha sigut un poble que ha treballat el vi, els meus besavis ja feien vi a casa, era molt comú que les cases tingueren vinyes, però ara els camps estaven tots molt perduts i hem volgut recuperar-los per a tornar a elaborar vi".

El primer pas va ser recuperar les finques del iaio de Román, a la zona coneguda com el Coll de la Ibola, entre Almedíjar i Aín, on es concentra la major part de l'hectàrea i mitja que gestiona la bodega. Poc a poc, s'han anat afegint algunes terres que les persones majors no podien ja treballar, complint així un altre dels objectius de la marca: recuperar la producció dels bancals que estan abandonats des de fa anys i potenciar així el desenvolupament sostenible de la comarca.

Innovar amb varietats i vinyes de sempre

A les finques que treballa la firma a Aín hi ha ceps que tenen més de 80 anys. "Hem volgut rescatar i respectar les varietats que es veremaven al poble", assenyala Román. En concret són dos, la garnatxa i el xarel·lo. Aquesta última, s'utilitza, normalment, per a fer cava, però el Celler de la Ibola és l'únic de les comarques de Castelló que produeix vi amb aquesta varietat. En concret és un blanc. Per a aconseguir-ho "el que fem és que madurem el raïm més del que és normal i realitzem una maceració a baixa temperatura i després el passem a barrica, 4 o 5 mesos, i així aconseguim un vi amb molt de cos i molts aromes", diu el propietari.

La bodega d'Aín elabora altres dos vins, els dos, amb la varietat garnatxa, denominats GR-36, en homenatge al sender de gran recorregut que passa pel poble. Un és un negre criança que està 6 mesos en barrica de roure francés i l'altre un jove. El procés d'elaboració es realitza de forma artesanal a la bodega que ha dissenyat el mateix Román, construida a un espai que abans era una granja de conills. "Hem volgut recuperar tots els processos artesanals d'èpoques passades i hem inclòs tècniques més actuals, com el macerat en fred, que possibiliten baixar la temperatura de fermentació del vi i així s'obtenen uns altres sabors, uns altres aromes", assegura Román.

5.000 botelles per a aconseguir experiències úniques

El celler compta amb el recolzament d'un enòleg que indica en cada moment els passos a seguir i vigila les analítiques per a aconseguir els millors vins. En total són entre 4.000 i 5.000 les botelles que cada campanya s'etiqueten de forma manual, una quantitat que de moment és suficient, ja que "nosaltres no tenim com a objectiu competir amb cellers més grans, apostem per fer uns vins diferents i per l'experiència que proporciona els tasts que organitzem a l'exterior de la bodega i on volem que els visitants i acompanyants es senten com si estigueren al jardí de casa i tinguen una experiència agradable. Això fa que el procés es note perquè tractes al vi com un producte únic i exclusiu per a poca gent".

Amb eixa filosofia d'elaborar un producte artesanal ben fet i sense pretensions de créixer molt més, el 90% de les vendes es fan a la bodega a les persones que van de visita al poble i als qui participen en els tasts, que són sobretot gent de la Comunitat Valenciana i de Catalunya i també estrangers com alemanys, francesos i fins i tot russos.

El Celler de la Ibola és un projecte de present i de futur ubicat a la Serra d'Espadà, de la qual també aprofita el suro amb el que es fabriquen els taps de les botelles de vi.

 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas