CASTELLÓ. Les zones rurals són les custòdies dels sabers tradicionals, emergits de l'experiència i els coneixements collats durant generacions. Un exemple és l'artesania, també entesa com a part fonamental dels oficis tradicionals, que en l'actualitat lluita contra la seua desaparició de la mà d'una evolució vinculada a la creativitat i el disseny.
Una de les arts que pràctica la humanitat des de fa milers d'anys és el treball de la fusta. Un exemple és L'Art Rústic, la marca que ha creat José Sales a Albocàsser per a visibilitzar les seues creacions. "Tot va començar com una afició ara fa uns 12 anys de forma autodidàctica", explica, i, a poc a poc, les peces que crea José al seu taller han atret l'interés. José és agricultor i complementa la feina al camp amb l'artesania, destresa per a la qual utilitza la fusta de les seues oliveres. "Per a treballar m'agrada molt la fusta d'olivera, és molt més interessant a l'hora de realitzar dissenys i té molt bones qualitats", apunta.
El creador de l'Art Rústic no té formació artística reglada, però assegura que s'inspira molt fàcilment quan veu una fusta d'olivera: "Molt ràpidament m'imagino en què es pot convertir", diu. Un porta ciris, una tauleta d'aperitius, una prestatgeria, en un clauer, en una taula de presentació d'aliments o un rellotge, entre d'altres, potser el destí de la fusta d'olivera. "Tot naix de la imaginació, de veure soques i branques de les oliveres i voler donar-los una segona vida. I així és com va començar aquesta feina que per a mi s'ha convertit en una manera diferent de veure la bellesa i potencial de la fusta d'olivera", comenta José.
José va començar a treballar amb unes ferramentes antigues com eren una llima de més de cent anys, propietat de la família, una caladora vella o una serra d'esporgar, però amb el temps va adquirir instrumental més adient per a la feina. Les primeres creacions van arribar i, també, els encàrrecs. El primer disseny va ser una lampareta de peu per a casa. A partir d'eixe moment, la imaginació no va parar ni, tampoc, el desig de transformar la fusta en art. "Quan estic al taller el temps em passa molt ràpidament, no me'n adono de quina hora és", explica. A mesura que passava el temps, la tècnica millorava. La família i els amics van ser els primers clients.
Des de 2021 va donar un impuls a la marca amb la presència a les xarxes socials, que junt amb el boca a boca i la presència en diferents fires l'han ajudat a posicionar-se. Així, l'any 2022 va arribar una de les comandes amb més transcendència. El va fer l'equip Azalea de la Universitat Politècnica de València, creat per a participar en la competició Solar Decathlon Europe, un concurs internacional entre universitats que llança el repte de construir prototips de cases sostenibles, i que es va celebrar a Alemanya. La casa amb la qual va concursar Azalea va conquerir el primer premi en innovació i el tercer en arquitectura i enginyeria i en el interior estava el taulell de fusta d'olivera que José va crear com a suport per a la pica del lavabo.
No obstant això, L'Art Rústic té les seues principals comandes a la comarca del Maestrat. Entre elles, els premis de la Wolf Half Marathon d'Albocàsser, o els detalls en forma de clauers per a una comunió a Catí. Espills o arbres de Nadal de fusta també formen part de la carta de productes que pot crear José des del seu poble en el seu paper d'artesà, i que en un futur "m'agradaria que poguera ser més que una feina complementària", conclou.