CASTELLÓ. L'estima per la natura és un dels denominadors comuns dels habitants del medi rural. El treball constant i la lluita diària per mantindre viva la flama dels seus cultius és un clar exemple del vincle existent entre les persones i la terra. El mateix que té Llum Querol amb els seus camps d'oliveres al terme de Xert. Vint-i-cinc hectàrees, de les quals naix un dels olis ecològics amb més tradició de les comarques de Castelló: Llum orgànic.
L'agricultora de Xert, junt amb el seu home, Pablo Meseguer, gestionen unes terres que ja fa 20 anys que estan certificades com a ecològiques, "i que vam transformar per una qüestió de convicció i per mantindre i potenciar l'agricultura ecològica de secà", assegura Llum. La vinculació de la família a la terra és hereditària, fruit d'una llarga tradició olivarera que en els darrers anys s'ha modernitzat creant la marca Llum orgànic i ampliant el negoci amb la construcció d'un molí per a elaborar l'oli emmig de les finques d'oliveres que es va posar en marxa ara fa cinc anys.
Les finques de Llum Orgànic abasten oliveres centenàries i mil·lenàries de varietats autòctones, com són la farga, que suposa el 60% de la producció; i el morrut, l'altre 40%. A partir d'elles es produeix tot l'oli que comercialitza la marca, amb el segell d'ecològic. La firma té tres línies de producte: Oli verge extra prèmium ecològic, oli verge ecològic i un prèmium ecològic d'oliveres mil·lenàries, les quals comercialitza en diferents formats, amb envasos que van des dels 500 mil·lilitres fins a 5 litres.
La posada en marxa del molí ha suposat l'obertura d'una nova línia de negoci. Les instal·lacions també estan obertes a altres productors, tant d'oli ecològic com que no ho són, per a que puguen elaborar el seu producte a Xert. "Normalment, els nostres olis són els primers que es produeixen al molí, ja que realitzem la collita al mes d'octubre, mentre que a partir de novembre ja obrim les portes a la resta d'agricultors que vulguen moldre a les nostres instal·lacions", assegura Llum, qui recorda que son pare "ja treballava a l'antic molí que hi havia al poble i jo passava moltes vesprades berenant allà mateix, hipnotitzada pel moviment constant de les moles de pedra".
La propietària explica que un dels objectius de la firma és buscar sempre la millor qualitat de l'oli, encara que això supose allunyar-se un poc de la tradició de la zona del Maestrat, on primava la quantitat. "Si vols un oli verge extra prèmium, a l'avançar la collita, el rendiment de les olives arriba només al 10%, és a dir cada 100 quilos d'olives només suposen uns 10 litres d'oli", argumenta enfront de rendiments més alts amb el calendari més avançat.
La venda de l'oli de Llum Orgànic es realitza de forma directa al consumidor i una gran part es despatxa al mateix molí, fet que afavoreix un preu just i raonable per al productor. Castelló, València, Alemanya i França són les principals destinacions de l'oli de Xert, que puntualment també ha viatjat a Finlàndia, Noruega o Suècia.
Molts dels clients de la marca adquireixen el producte després de realitzar alguna de les visites guiades que la marca organitza, una iniciativa que es complementa amb degustacions i tasts amb maridatge de productes de la terra i que ha atret ja a visitants de la Comunitat Valenciana, País Basc i França, entre d'altres. "Ara fa un any que vam posar en marxa les visites i estem molt contents de com funcionen i de l'interés de la gent que participa, al mateix temps que volem que servisquen per a donar visibilitat a l'agricultura de secà del Maestrat i conscienciar de la necessitat de conservar el medi rural", assegura Llum.
Una altra de les iniciatives que ha posat en marxa la firma de Xert és la campanya Apadrina una olivera, amb la qual les persones poden participar en les tasques de recollida i molta i al final de la jornada emportar-se l'oli de l'arbre que han apadrinat cap a casa, a més de poder posar-li nom i també obtindre descomptes a l'hora d'adquirir productes de la marca. Fins ara ja són 40 les oliveres apadrinades, algunes d'elles per part de clients alemanys.
Totes les iniciatives que mamprén Llum orgànic busquen, d'alguna manera, "compartir, transmetre i emocionar" amb les experiències relacionades amb el cultiu de les oliveres, conclou Llum Querol.