Hoy es 24 de noviembre
GRUPO PLAZA

empreses des de l'interior |  'CUINATUR' està en 26 CENTRES valencians AMB MÉS DE 5000 COMENSALS

Albocàsser impulsa el model de menjadors escolars saludables i sostenibles arreu del territori

3/04/2022 - 

CASTELLÓ. En els darrers anys hi ha hagut una tendència clara en l'àmbit alimentari: promoure un model d'alimentació més saludable i sostenible. Amb aquesta màxima com a punt de partida treballa, investiga i innova cada dia l'equip de treball de Cuinatur, una empresa que va nàixer ara fa 18 anys a Albocàsser amb la vocació d'introduir als menjadors escolars dietes més equilibrades i saludables que afavoriren el benestar de les xiquetes i xiquets. El gerent de l'empresa, Fèlix Segarra, recorda que el fet de criar-se a la cuina de la fonda que tenia sa mare al poble, li va fer saltar el cuquet.

"Al principi vam notar molt la manca de confiança en el projecte, tant que en moltes ocasions havíem d'amagar que els nostres productes eren ecològics, ja que en aquella època, els responsables de les escoles i els pares no ho veien molt clar, de vegades ho veien de forma negativa", explica Segarra. Ara, han passat quasi dos dècades i les propostes alimentàries tendeixen a apropar-se a la senda escollida per Cuinatur, però "encara fa falta, a vegades, realitzar una tasca de conscienciació, fer demostracions i degustacions als pares perquè coneguen la forma de treballar i els menús que mengen els seus fills", diu Fèlix Segarra; tot i això, "la gent ja ho digereix millor".

El responsable de l'empresa d'Albocàsser entén que "vam ser pioners i ens vam avançar a les tendències actuals", de fet la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ja està preparant un nou decret que obligarà a tots els menjadors escolars a passar del 3% de producte ecològic al 20% en dos anys.

El creixement de l'empresa des del seu naixement ha sigut exponencial. Va començar portant la gestió de xicotets menjadors escolars a localitats del Maestrat i els Ports i ara són els encarregats de l'alimentació de 26 centres educatius i centres de majors a tota la Comunitat Valenciana, on tenen més de 5.000 comensals diaris, i amb més de 400 treballadors en nòmina. Benassal, Benlloc, Vall d'Alba, Sant Mateu, Morella, Borriol, Vila-real, Castelló, València o Gandia, són algunes de les localitats on gestionen menjadors. La seua progressió va suposar que els anys 2019 i 2020 Cuinatur va aparéixer en el rànquing que elabora el diari econòmic 'Financial Times' de les companyies europees que més van créixer, encara que eixe no ha sigut mai l'objectiu principal de l'empresa, que no s'ha allunyat mai de la seua filosofia.

Fèlix Segarra ho té clar: "No volem ser una empresa molt gran, de fet volem retrobar-nos amb el nostre origen". En eixe sentit, recentment, Cuinatur ha obert una nova seu al Maestrat, en concret a Albocàsser on ha centralitzat totes les tasques administratives i ha creat 4 llocs de treball. El gerent explica que "per a donar servei a València i altres territoris ens associem amb actors locals com la Fundació Novaterra creant nous projectes empresarials com Cuinaterra, una nova empresa de marcat caràcter social".

Especialitzada en l'elaboració de menús escolars saludables i sostenibles, la filosofia de Cuinatur va més enllà: Conscienciar a la societat de la necessitat d'apostar per unes dietes que afavorisquen una producció i un consum responsable dels aliments. Un plantejament impulsat des de la seua participació en les jornades d'Ecoaltea, a 2009. "Volem un futur sostenible per això tenim una implicació i una conscienciació mediambiental i social que està clarament vinculada amb la compra directa al productor primari d'aliments frescos, de temporada i proximitat, afavorint així l'economia local", assegura Segarra qui assenyala que "de vegades, hi ha llocs on s'estranyen que no posem bajoques al bullit o tampoc hi ha tomata a l'ensalada, però si no és temporada no en posem, hi ha altres verdures i hortalisses que les poden substituir. No hem inventat res, és aplicar el que feien les nostres iaies a les seues cases al segle passat".

Els seus principals proveïdors de carn i lactis estan a les comarques de Castelló, així com el peix fresc. Les verdures i hortalisses són de l'horta de València i de la Plana i molta fruita de xicotetes cooperatives d'Alacant i comarques centrals de València. "Nosaltres no tenim una central des d'on distribuïm els menús, sempre ho cuinem tot al menjador de cada escola".

En aquest sentit, l'empresa té la seua pròpia logística per poder garantir la compra directa, "ja que no hi ha un canal de distribució que s'adapte a la nostra filosofia, perquè els que s'han intentat crear per al mercat dels productes de proximitat i ecològics tenen els mateixos defectes que els canals tradicionals i el productor sempre és el perjudicat", explica Segarra. L'objectiu, en definitiva, és promoure un model d'alimentació que tingui cura de la salut de les persones, dels territoris i del planeta a la vegada.

L'aposta de Cuinatur per la consciència mediambiental s'amplia i durant els pròxims quatre anys continuara desenrotllant nous projectes innovadors amb el suport de la Unió Europea com "ToNoWaste", juntament amb el grup SoGReS – MF de la Universitat Jaume I, encarregada de liderar el projecte sobre malbaratament alimentari i que compta amb un pressupost de quasi 6 milions d'Euros.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas