Hoy es 11 de diciembre
GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | HUEVOS SANT PAU TÉ UNA EXPLOTACIÓ DE 200 GALLINES 

Albocàsser recupera i posa en valor la producció d'ous campers

21/04/2024 - 

CASTELLÓ. La producció d'ous ha mantingut el seu creixement durant els darrers anys, en paral·lel a l'increment de sistemes alternatius de cria de gallines, és a dir, fora de gàbies. Tant és així, que el percentatge de gallines ponedores que viuen fora de les gàbies ha passat del 12% en 2017 fins al 31% en 2023 a Espanya. Unes dades que reflecteixen que el sector s'està adaptant a la demanda del consumidor, el qual cada vegada més aposta per comprar ous campers o ecològics. Tanmateix, les xifres encara estan lluny d'alguns paísos europeus com Alemanya o França, on la producció d'aquest tipus d'ous supera de llarg ja el 50%.

María Dolores Adell i José Centelles volen posar el seu gra de sorra a la nova dinàmica en el sector de producció d'ous, i des de finals de 2023 comercialitzen ous de gallines de camp baix la marca Huevos Sant Pau des de la seua finca d'Albocàsser. "La idea va sorgir perquè el negoci de l'agricultura cada dia va pitjor", explica María Dolores, "i tal com estan les coses havíem de diversificar i reinventar-nos".

Donar el pas i triomfar

La convivència amb les gallines era una cosa quotidiana per a la família, ja que sempre han tingut a la finca. Així que no els va costar molt decidir-se a emprendre. "Teníem terreny i una nau on els meus pares tenien una granja de porcells que estava tancada fa 30 anys i que fèiem servir de magatzem, la qual quasi no teníem que adequar, per tant, la inversió no havia de ser molt gran i vam decidir anar endavant".

En l'actualitat, María Dolores i José tenen 200 gallines, la majoria raça brown, i unes 50 són de la raça legbar. Entre totes elles ponen vora 15 dotzenes al dia, que de forma manual es recullen i es posen en oueres de cartó per a començar a comercialitzar. De moment, la iniciativa ha tingut molt d'èxit. "Estem molt contents de la rebuda que ha tingut el projecte, ja que venem tots els ous que produïm cada dia, la veritat que no m'esperava aquesta resposta", assenyala María Dolores. El bon treball de la família, la forta demanda d'ous de gallina de camp i la qualitat del producte ho han fet possible.

Només amb l'orella a orella com a promoció, Huevos Sant Pau ha arribat a tendes de la ciutat i del Grau de Castelló i a diferents restaurants com el del complex de l'Avellà a Catí, a més dels establiments d'Albocàsser que disposen d'ells, com la Cooperativa, entre d'altres.

Valorant duplicar la producció

Encara que la distribució es fa a comerços de proximitat, la rebuda que ha tingut el producte ja comença a fer sospesar als propietaris d'incrementar el nombre de gallines. "Estem pensant si augmentem la quantitat a 400 gallines, que és la xifra a la qual podem arribar amb la documentació presentada i la superfície que tenim actualment habilitada", argumenta la propietària. 

S'ha de recordar que la legislació marca quin és l'espai que ha de tindre cada gallina segons la qualificació que se li vol donar als ous. En el cas de María Dolores i José són ous de gallina de camp o campers, ja que tot i que l'alimentació que tenen al camp és natural i els pinsos que mengen també són de productes naturals, no tenen la qualificació d'ecològics.

L'ou és un producte que està en moltes receptes de la dieta diària de les famílies. Tant, que les estadístiques diuen que a Espanya es consumeixen sobre uns 131 ous per persona i any, i això suposa quasi 3 a la setmana, fet que el consolida com un dels productes més consumits gràcies a que és un dels aliments més complets nutricionalment. A més, en els darrers anys s'ha trencat aquell mite que deia que era perjudicial per a les persones amb colesterol. María Dolores explica que la seua família "menja cada dia ous i no tenim cap problema en eixe sentit". Els estudis diuen que una persona sana pot menjar un ou al dia i les que pateixen de colesterol fins a tres a la setmana.

També produeixen ametles i oli ecològic

Però aquesta iniciativa no és l'única que han posat en marxa María Dolores i José. Durant els darrers anys han tingut els seus bancals d'oliveres i ametlers en conversió per a poder produir ametles i oli ecològic. I ara arriben els primers fruits. D'ací a uns dies també començaran a comercialitzar el seu primer oli verge extra ecológic amb el nom de Serradal, per homenatjar el nom del bancal on tenen la collita. 

Aquest és un altre projecte que forma part de l'objectiu de reinventar-se per a poder viure de l'agricultura i del qual també esperen que tinga bona acceptació entre els comerços i els particulars. María Dolores comenta que la finalitat "és fer valdre els productes del camp a través de l'economia familiar per a intentar donar-li vida al poble i dinamitzar l'economia".

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas