GRUPO PLAZA

de vendre cabassos i capells a 6.000 articles de regal en constant renovació

La desconeguda història d'Ale-Hop: des de Gata de Gorgos a mig món

| 24/04/2023 | 4 min, 39 seg

ALACANT (EFE/Inmaculada Martínez). Fa més de mig segle va començar venent cabassos i capells de Gata de Gorgos, el seu poble natal; vint anys després va canviar a articles de parament, decoració, regals i gestió de llistes de bodes, batejos i comunions, i a principis de segle XXI va diversificar el seu ventall de productes amb una marca coneguda per la seua vaca de benvinguda, hui en dia amb 6.000 referències a la venda.

Vicent Grimalt és el fundador d'Ale-Hop i als seus 73 anys treballa tots els dies en l'oficina de l'empresa perquè no contempla la jubilació, i ajuda els seus fills a seguir avant en una companyia amb seu a Bellreguard que factura 170 milions d'euros (en 2022), té 1.800 treballadors ("HOPers", com es denominen) i continua en creixement amb la recent obertura de dos botigues pròpies a Itàlia (Ràvena i Cesenatico).

Amb elles, seran més de 280 punts de venda els que té a Espanya, Croàcia, Portugal, Mèxic i Itàlia, i tres centres logístics en total a Pedreguer, Ondara i Bellreguard, als quals se sumarà a la fi d'any altre a Oliva.

L'impacte de la pandèmia va ser "un colp dur" pel tancament de les botigues "d'un dia per a l'altre", que va donar pas a mesos de "molta faena, poc de dormir, moltíssimes reunions i presa de decisions molt complicades", segons relata Darío Grimalt, un dels fills del fundador.

Els empleats preguntaven pels plans de futur a curt termini de la companyia, una cosa "impossible de respondre amb tantíssima incertesa", una situació inestable a nivell mundial que s'ha prolongat fins al 2022, en què Ale-Hop encara no ha pogut recuperar les vendes de 2019 a superfície constant.

L'any passat va tancar amb una facturació de 170 milions d'euros, un augment que ha sigut resultat d'augmentar els punts de venda. Des de 2020, ha obert botigues a Espanya enfocades al client local i al turisme nacional, dins d'una estratègia "cauta i gradual".

Entre les fórmules per a superar estos anys de dificultat, la companyia ha desenvolupat nous productes, ha ajustat preus, ha buscat l'eficiència de processos (major digitalització i anàlisi de costos) i ha augmentat la formació per a l'atenció al client.

Grimalt, conseller de l'empresa, espera que enguany siga millor que 2022 i assegura: "Vinga el que vinga, ens adaptarem i lluitarem perquè cada vegada hi haja més vaques repartides per tot el món, siguem més HOPers, tinguem més clients i cresquem amb els nostres proveïdors. Estem molt il·lusionats i amb ganes de fer un Ale-Hop millor i més gran".

D'articles de festa a electrònica

Dels productes amb què van començar, no en queda cap, i si n'hi han, han anat evolucionant amb les temporades. Actualment més del 50% dels productes que venia fa dos anys ja no estan a la venda.

Invertixen recursos en innovació, investigació, estudi de tendències i proves d'aplicació, aplicat als dissenys i identitat de marca. En els últims dos anys han reforçat l'equip del departament de compres i de disseny, i disposen d'una sala d'i+D, un espai de 2.000 m² dedicat a l'estudi d'implantació de producte, el projecte Talent-HOP en col·laboració amb la Universitat de València o la creació del departament de prescripció.

Disposen de set categories de producte: festes i diversió, infantil, papereria, moda, llar, esport i benestar, i electrònica, que incorporen novetats totes les setmanes, fins a un total de 6.000 referències a la venda.

Oferir novetats i aplicar les tendències és prioritari per a Ale-Hop. Amb dos grans campanyes (estiu i hivern), hi ha altes i baixes de producte totes les setmanes, sempre de disseny propi i exclusiu de la marca.

I quin és el seu perfil de comprador? Un públic ampli que va a la botiga a buscar "el regal perfecte" o gaudir de l'experiència i que associa la marca a moments divertits i d'entreteniment, ja siguen turistes internacionals o client local.

El client gasta de mitjana entre 8 i 13 euros, en funció del tipus de producte que s'oferisca, força de venda i ubicació de cada botiga.

La seua història

En 1968, molt jove, Grimalt va començar amb la venda ambulant de productes propis de Gata de Gorgos com a cabassos i capells; en 1990 va fundar amb dos treballadors Clau Dénia S.A., dedicada a la venda a l'engròs, i poc després va nàixer la primera botiga Clau per a la venda al detall d'articles de llar i decoració.

En 2001 va decidir canviar d'enfocament i crear la marca Ale-Hop amb la vaca com a símbol diferenciador, amb una primera botiga al carrer de la Pau de València.

Hui en dia manté l'estructura i el caràcter familiar, i compta amb un consell d'empresa, un altre de família i un comité en els quals estan el pare i els seus fills Darío, Sergi i Raul.

Ale-Hop, paraula que remet a un bot o acrobàcia, es pronuncia fàcilment en qualsevol idioma i és una expressió utilitzada internacionalment.

La vaca va ser "un amor a primera vista" del fundador, quan en un dels seus viatges es va trobar amb un expositor amb animals a grandària real, entre ells la vaca en blanc i negre, que representa els colors de la marca i valors positius. "Cuidem molt de la vaca i volem que continue donant llet!", postil·la Darío.

next