VALÈNCIA (VP). Com cada 7 de setembre, la Processó de les Promeses ix de la plaça Major i recorre els carrers Molí i Capella per a finalitzar en la Capella de la Troballa, el mateix lloc on eixirà la Processoneta del Matí el dia 8 de setembre a les 10 del matí.
Així, quan el rellotge de la basílica de Sant Jaume marque les 10 h de la nit del dissabte, 7 de setembre, els més joves començaran a escenificar els Misteris i Martiris. Mentrestant, la Muixeranga d'Algemesí farà el ball al qual seguirà la Nova Muixeranga i, des de llavors, la festa ja no tindrà fi fins a altes hores de la nit del 8 de setembre, ja a la frontera del dia 9.
Prèviament, un dels moments més íntims i emotius per als devots de la ciutat, però desconeguts fora de la ciutat, és el Cant de Vespres. Cada 7 de setembre, el Cant de Vespres unix en la basílica de Sant Jaume a tots els veïns en una sola veu que ret honors a la seua imatge sagrada. Es tracta de l'acte més antic de les festes i es remunta a l’any 1610. Una celebració cantada que té com a acte preliminar la baixada de la imatge de la Mare de Déu de la Salut perquè els fidels la veneren. La Schola Cantorum té un paper fonamental en este acte religiós que obri les portes cap a la primera de les tres processons, la Processó de les Promeses.
Al matí següent, 8 de setembre, és el dia de central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. A les 10 hores s'inicia la Processoneta del Matí des de la Capella de la Troballa i que recorre el carrer Berca i arriba fins a la plaça Major on, passat el migdia, es pot viure un dels actes més vibrants i emotius d’estes processons, el triple intent d'entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica, escortada per les muixerangues i envoltada per tots els balls que actuen al mateix temps.
La tercera de les processons és la Processó de Volta General, que recorre el nucli antic de la ciutat. Als balls s'unixen els personatges bíblics i es prolonga el recorregut pels carrers de la ciutat. La processó s'inicia a les 19.15 hores i finalitzarà passades les dos de la matinada amb l'entrada final de la imatge de la Mare de Déu en la basílica.
Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí compten, entre altres reconeixements, amb la declaració autonòmica de Bé d'Interés Cultural, el títol de Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO i la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana.
Al llarg dels segles, els algemesinencs han estructurat tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons tota una sèrie de representacions i balls pels carrers de la ciutat. Segurament les muixerangues són les més conegudes, no obstant això, també en formen part important les representacions dels Misteris i Martiris, els balls dels Bastonets, les Pastoretes, la Carxofa, els Arquets, les Llauradores i els Tornejants. Els Volants són els que porten l’anda de la Mare de Déu. Els personatges bíblics s'incorporen en la Processó de volta general.
Es tracta d'un compendi de les tradicions valencianes que s'han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen al voltant de dos mil persones com a integrants en les processons.
També destaquen les músiques, que també formen part de la cultura tradicional històrica. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s'acompanyen amb instruments de vent propis de la banda de música i en els Tornejants ressona un tambor que marca les danses. La Societat Musical d'Algemesí tanca la processó.
La Processoneta del Matí congrega cada any una nodrida representació de les institucions i el món cultural valencià. Enguany la representació institucional l'encapçala el conseller de Medi Ambient, infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, mentre que la delegació cultural l'encapçala la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso.
També han anunciat la seua presència el diputat de Cultura, Paco Teruel, el director de la Institució Alfons El Magnànim, Josep Enric Estrela, el president del col·legi d'advocats, José Soriano, el president del Tribunal dels Aigües, Francisco Almenar, i la Fallera Major de València, Mª Estela Arlandis. Estos dos últims representen als altres patrimonis immaterials de la humanitat valencians.
En la representació política trobem al Síndic de Compromís, Joan Baldoví, la diputada d'esta formació Águeda Micó, i els diputats de Vox, Ignacio Gil Lázaro i Carlos Flores. Les alcaldesses de Carcaixent, Carolina Almiñana; Alginet, Elia Ferrer, i Massalavés, Puri Nogués, també han anunciat la seua presència a la Processoneta del Matí. Com també ho han fet l'alcalde d'Albaida, Juan Carlos Roses, o l'alcalde de Nàquera, Iván Expósito.