Hoy es 21 de noviembre
GRUPO PLAZA

empresas desde el interior

Benlloc referma la mil·lenària cultura del vi i la posiciona en mercats estrangers

7/01/2024 - 

CASTELLÓ. La indústria del vi abraça la tradició d'una cultura mil·lenària que es remunta al Neolític i que sap aprofitar al màxim els recursos naturals que li ofereix la terra. Precisament, el respecte per la terra i l'amor per la viticultura són part fonamental del projecte del celler Barranc dels Cirers, que disposa d'instal·lacions pròpies al terme de Benlloc on produeix els seus vins. El projecte està encapçalat per Miguel Juan Vidal, fill d'un dels antics bodeguers de la Cooperativa de la Vall d'Alba i membre d'una família propietària de vinyes, fet que va afavorir que des de xicotet poguera conviure amb les tasques de la verema i de l'elaboració del vi.

El tast i l'aroma d'aquesta beguda ha format part de la vida de Miguel, que l'any 2000 va decidir posar-se el vestit de vinater i iniciar una nova aventura amb la il·lusió d'elaborar vins de qualitat i amb personalitat. "Vaig estar buscant algunes finques i al final vaig trobar aquesta al costat del Barranc dels Cirers -referint-se a les terres de Benlloc que va adquirir- que em va agradar i que complia els requisits que buscava, ja que està en una zona assolellada, de terrenys calissos i poc fèrtils, amb una certa altitud, airejada i amb poca humitat", explica. I és que Miguel està convençut que "les comarques de Castelló tenen unes característiques extraordinàries per a produir bon raïm i, per tant, elaborar un bon vi".


Aleshores va començar la transformació d'unes terres on es conreaven oliveres, garroferes i figueres, en vinya. "Durant el procés s'havia de prendre la decisió més important", assenyala. Quines varietats plantar. El bodeguer assegura que va ser costós decidir-se, però "la idea era produir un vi de criança i això ens va portar a buscar varietats amb tanins, acidesa i estructurades, que aguantaren bé el pas del temps", diu, "com són el Cabernet Sauvignon i el Merlot i també una autòctona, la Garnatxa". Aquesta darrera, explica que "és més suau i aromàtica, però lliga molt bé amb els vins de criança".

Miguel va formar part del celler Vinya Natura, amb altres cinc socis, però l'any 2007 ja va iniciar el seu camí en solitari i la seua primera anyada la va traure al mercat el 2011. Les seues primeres creacions van ser Barranc dels Cirers i Terres Calisses, vins de criança negres amb cos, potents i amb molta graduació. L'arribada al celler de l'experimentat enòleg tarragoní Roger Vernet, amb experiència a la DO Montsant, i la posada en marxa de les noves instal·lacions a Benlloc van suposar un salt de qualitat. El tercer vi que comercialitza el celler de Benlloc és el criança Blanc dels Cirers.


"L'objectiu sempre ha sigut fer poc vi, però de qualitat", assegura el gerent del celler que defén "la filosofia de treballar les finques de manera manual i artesanal". Per aquest motiu va plantar clons de poca producció. Així les 6 hectàrees que té en propietat més alguna que té associada amb varietats diferents com el macabeu li permeten fer vora 30.000 botelles per collita. "No és el mateix recollir 15.000 o 20.000 quilos de forma mecanitzada i després fermentar uns 50.000 litres en el dipòsit, que realitzar-ho de forma manual i fermentar uns 2.000, la qualitat no és la mateixa i el cost tampoc, i tot això s'ha de repercutir en el preu", conclou.

La qualitat dels vins de Barranc dels Cirers els ha fet arribar fins a Anglaterra i Alemanya, encara que la major venda es realitza a la Comunitat Valenciana, on alguns restaurants Estrella Michelin, com Cal Paradís, els tenen entre la seua carta de vins.
Un altre dels atractius que té el celler de Benlloc és que compta a un projecte d'enoturisme i ha adequat una sala de les seues instal·lacions a l'organització de tastos i visites a les vinyes per a mostrar la manera de treballar i explicar-los el perquè de les varietats que es treballen.


No ha sigut un camí fàcil, recorda Miguel, ja que "després d'haver quasi desaparegut el sector del vi a Castelló, molts vinaters com jo vam iniciar projectes allà cap a l'any 2000 i hem hagut que plantar les vinyes, construir els cellers i comercialitzar el vi, circumstància que fa que difícil competir amb cellers de més tradició que ja tenien vinyes, cellers, i clients", diu. No obstant això, el propietari del Barranc dels Cirers pensa que "el vi de Castelló té un gran potencial i encara fa falta promocionar-lo més, tant a les comarques de Castelló com fora, perquè la qualitat ja la tenim, és un vi extraordinari i amb la singularitat que li proporciona el 'terroir' de la Mediterrània", conclou.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas